Conducere fără permis. Ce prevede art.335 din Codul Penal?

avocat-oradea-drept-penal

Conducerea fără permis al unui autovehicul sau tramvai este sancționată de art.335 Cod Penal, în cuprinsul acestei dispoziții legale fiind evidențiate situațiile în care această infracțiune este incidentă.

În cele ce urmează vom realiza o scurtă analiză a infracțiunii de conducere al unui vehicul fără permis de conducere, ce pedepse sunt prevăzute și ce alternative au persoanele care sunt acuzate de săvârșirea acestei infracțiuni,

Conducerea unui autovehicul fără a deține permis de conducere, art.335 alin.1 Cod Penal.

Prima modalitate în care poate fi săvârșită infracțiunea analizată este situația în care o persoană conduce un autovehicul sau un tramvai fără a deține permis de conducere.

Această faptă este considerată cea mai gravă dintre cele pe care le vom analiza aici, fiind sancționată cu închisoarea cuprinsă între 1 și 5 ani. Pericolul social este considerat a fi ridicat chiar dacă nu se produce un accident rutier și persoana este doar surprinsă în trafic.

Este extrem de important ca în faza de urmărire penală cât și în fața instanței de judecată să fie administrate probe care să contureze o situație favorabilă persoanei cercetate, fiind astfel crescute șansele stabilirii unei pedepse cu amânare sau cu suspendare.

Conducerea unui vehicul de o persoană care deține un permis cu o categorie necorespunzătoare sau care are permisul suspendat, art.335 alin.2 Cod Penal.

Conducere vehicul cu un permis de conducere emis pentru o altă categorie.

Se consideră infracțiune și conducerea unui vehicul de către o persoană care deține un permis de conducere însă acesta este emis pentru o altă categorie de vehicule.

Spre exemplu, dacă dețineți permis pentru categoria B însă sunteți surprins conducând un camion, veți săvârși infracțiunea prevăzută la art. 335 alin.2 Cod Penal.

În această situație se prevede anularea permisului de conducere dacă persoana cercetată este în final condamnată. Anularea permisului poate fi evitată prin administrarea unui probatoriu eficient și o bună argumentare a situației de fapt.

Conducere vehicul cu permisul suspendat.

De asemenea, o situație extrem de întâlnită este aceea în care conducătorul auto este surprins conducând în perioada în care permisul de conducere este suspendat, retras sau anulat.

Este important să se acorde atenție momentului în care intervine sau expiră perioada de suspendare a dreptului de a conduce. În acest articol am explicat momentul în care intervine suspendarea dreptului de a conduce atunci când a fost respinsă plângerea contravențională împotriva procesului verbal prin care s-a dispus măsura suspendării.

Ce pedeapsă este prevăzută în Codul Penal?

Pentru ambele situații expuse anterior, art.335 alin.2 din Codul Penal prevede o pedeapsa cu închisoare cuprinsă între 6 luni și 3 ani sau amendă.

Cuantumul și modalitatea de executare a pedepsei este influențată de modul în care este instrumentat dosarul penal și de probele administrate.

Cu titlu de practică judiciară, avocat Popovici Claudiu a obținut într-o cauză recentă amânarea aplicării pedepsei pentru acest tip de infracțiune acest lucru însemnând că nu s-a dispus anularea permisului de conducere și nici nu s-a aplicat vreo sancțiune de natură penală.

Încredințarea unui vehicul către o persoană care nu deține permis de conducere sau se află sub influența băuturilor alcoolice, art.335 alin.3 Cod Penal.

Cu aceeași pedeapsă, închisoarea între 6 luni și 3 ani sau amendă, se sancționează și persoana care încredințează un vehicul către o persoană care nu deține permis de conducere sau se află sub influența băuturilor alcoolice.

În prima variantă, este necesar ca persoana care încredințează vehiculul să aibă cunoștință despre faptul că persoana căreia îi încredințează vehiculul nu deține permis de conducere, infracțiunea nefiind incidentă în cazul în care este vorba despre categorie necorespunzătoare.

În cazul încredințării vehiculului către o persoană aflată sub influența băuturilor alcoolice, conform Deciziei ICCJ 14/2020, este necesar ca persoana să aibă o alcoolemie de peste 0.80 g/l alcool pur în sânge. Acest subiect a fost analizat pe larg în acest articol.

În concluzie, modalitățile de comitere a infracțiunii prevăzute la art.335 Cod Penal sunt multiple și este extrem de importantă administrarea unui probatoriu care să asigure o situație favorabilă cât și posibilitatea de a se evita anularea permisului de conducere, în cazurile în care acest lucru este aplicabil.

Prezentul articol nu reprezintă consultanță juridică și nu atrage răspunderea autorului,

Avocat POPOVICI CLAUDIU.

claudiu@domocos-popovici.ro

Tel: 0774 431 491

17 Comments

 • Domocoș & Popovici- Avocat Oradea- Conducere având permis suspendat-art.335 alin.2 Cod Penal

  noiembrie 16, 2021 - 8:06 pm

  […] analizat această infracțiune în acest articol și astfel nu vom mai relua detaliile privitoare la elementele constitutive ale acestei […]

 • Done Sergiu

  ianuarie 17, 2022 - 12:42 pm

  buna ziua va rog lamuritima si pe mine intro problema daca se poate anul trecut respectiv 2021 am fost oprit de un control al carabinierilor din italia cu masina oprita pe dreapta consumasem alcol nu eram in trafic miau cerut actele nu le aveam la mine.
  ma-au gasit cu alcol fapt pentru care mi-sa aplicat o amenda de 6300 euro si permisul suspendat 2 ani aveti ideia daca eu mam intors in tara am voie sa conduc pe perioada sederi sau trebuie sa predau permisul autoritatilor va multumesc mult.

  • Avocat Claudiu Popovici

   ianuarie 19, 2022 - 7:22 pm

   V-am transmis un raspuns pe e-mail.

 • Colban

  februarie 20, 2022 - 2:38 pm

  Buna Buna ziua! In mai 2021 am condus o remorca fara număr , mi – i s-a reținut permisul și am circulat cu dovada provizorie.IMi-a fost întocmit dosar penal. In decembrie 2021 mi-a venit de la tribunal renunțarea la urmărirea penală iar în data de 10 ianuarie era programat procesul pt confirmarea renunțării la urmărirea penală. Acesta a fost amânat până în data de 1 februarie 2022 când s- a dat confirmarea renunțării la urmărirea penală.( Art 335 alin 3). M-am prezentat la poliție și mi-a fost suspendat carnetul pe 6 luni( mi-au spus că dacă se pronunță cu o zi înainte , adică 31 ianuarie ar fi fost 3 luni). A procedat corect poliția( nu tb 3 luni ?

  • Avocat Claudiu Popovici

   februarie 20, 2022 - 3:07 pm

   Aveti raspuns pe e-mail. O zi buna.

 • Nenciu Florin

  mai 2, 2022 - 5:37 pm

  Buna ziua!LA inceputul lui septembrie 2021 mi s-a luat permisul de conducere pe 30 de zile pentru ca am facut stanga intr-o intersectie unde aveam interzis la stanga si nu aveam centura pusa.Am facut contestatie chiar in ziua cand expira dovada iar certificatul de grefa a iesit a doua zi .Avocatul care mi-a depus contestatia m-a anuntat telefonic ca a iesit certificatul de grefa si ca pot sa conduc.Numai ca ,iesind in trafic am fost oprit de un echipaj de politie sa fiu martor la un accident.Mi-au cerut actele, le-am explicat situatia si mi-au spus ca la ei figurez cu permisul suspendat,ca trebuia sa duc certificatul de grefa si dupa aceea sa imi dea dovada iar.In concluzie mi s-a spus ca imi fac dosar penal pentru conducere cu permisul suspendat.Pe 2 decembrie 2021 a iesit si hotararea instantei la contestatie,binenteles fara castig de cauza,am lasat-o asa ,doar am dus hotararea si certificatul de grefa la politie .Dosarul pentru conducere cu permisul suspendat nu a ajuns nici in ziua de azi la parchet pentru ca politisul care instrumenteaza cazul nu s-a ocupat de el.Desi ma duc cel putin o data pe saptamana la politia rutiera toata lumea ridica din umeri ..Ce ma sfatuiti sa fac? Eu personal vad doua doua infractiuni separate ,prima deja “casata” si a doua care se pedepseste cu amenda sau inchisoare nu cu permisul suspendat in continuare.Multumesc pentru rabdare ,o zi buna!

  • Avocat Claudiu Popovici

   mai 2, 2022 - 6:17 pm

   Va rog sa ma sunati la 0774 431 491, este nevoie sa discutam anumite detalii pentru a va putea da un raspuns concret.

 • DIȚESCU Marius

  iunie 19, 2022 - 10:44 am

  Am și eu un tractor și niște pămănt ăn cămp problema e pot să merg cu tractor pe cămp fără permis

  • Avocat Claudiu Popovici

   iunie 19, 2022 - 12:55 pm

   Circulatia exclusiv pe camp, în afara unui drum public, nu este sancționată. Dacă este vorba despre un tractor agricol, conform deciziei nr. 11/2017 a ICCJ, conducerea pe drumurile publice a unui tractor agricol sau forestier neînmatriculat/neînregistrat potrivit legii sau de către o persoană care nu posedă permis de conducere nu întrunește condițiile de tipicitate ale infracțiunilor prevăzute de art. 334 alin. (1) din Codul penal, respectiv de art. 335 alin. (1) din Codul penal, cu alte cuvinte nu reprezintă infracțiune.

 • Faraon

  iulie 22, 2022 - 6:24 pm

  Buna ziua ma puteti lamuri si pe mine cu o chestie dețin permis categoria am b1 si b am fost prins cu un motor 125cc pentru care din cate am aflat de la organele de poliție trebuie categoria a1 cea ce eu nu stiam eu crezând că il pot conduce cu categoria am, mi sa facut proces verbal as vrea sa aflu daca se poate anula permisul pentru aceasta infracțiune și care ar fi pedeapsa eu fiind cu cazierul curat va multumesc frumos

  • Avocat Claudiu Popovici

   iulie 22, 2022 - 6:51 pm

   V-am raspuns pe e-mail.

 • Conducere fără permis. Amânarea aplicării pedepsei. art.335 Cod Penal

  septembrie 18, 2022 - 6:07 pm

  […] are permisul suspendat, infracțiune prevăzută de art.335 alin.2 Cod Penal și analizată pe larg aici, fapta de a conduce un autovehicul de către o persoană care nu deține permis de conducere este […]

 • Ion Iacob

  septembrie 19, 2022 - 9:19 am

  Dacă am permisul suspendat pe 3luni, pot conduce o mașină la care nu se cere permis?. Vă mulțumesc!.

  • Avocat Claudiu Popovici

   septembrie 19, 2022 - 12:14 pm

   Sa aveti in vedere obligatia de detinere a unui permis cu categoria B1, caz in care nu puteti conduce atat timp cat aveti permisul suspendat.

   • Ion Iacob

    septembrie 19, 2022 - 1:35 pm

    Mulțumesc mult!.

 • Ion Iacob

  septembrie 27, 2022 - 10:13 am

  Pentru redobândirea permisului mai repede, unde trebuie să susțin examenul, în Ploiești?. Trebuie programare?. Mulțumesc!.

 • Conducere Cu Permis Suspendat - rca-ieftin.online

  octombrie 5, 2022 - 10:17 am

  […] domocos-popovici.ro […]

Lasa un comentariu

 • consultanta@domocos-popovici.ro
 • str. Mihail Kogalniceanu nr. 6, ap. 1, parter, Oradea, Bihor

Urmăreste-ne pe:

Pin It on Pinterest