Legea societăților comerciale va suferi noi modificări, acestea având menirea de a ușura procedura de înființare a unui SRL cât și transferul de părți sociale.
Atragem atenția că modificările nu sunt în acest moment aplicabile. Președintele României a semnat la data de 30 Octombrie 2020 Decretul prin care a fost adoptat proiectul de lege ce conține aceste prevederi, modificările urmând a intra în vigoare în 3 zile de la publicarea în Monitorul Oficial.
În cele ce urmează vom analiza principalele modificări aduse Legii 31/1990.
Modificări privind capitalul social pentru SRL. Se elimină pragul minim de 200 lei.
Pragul minim de 200 lei al capitalului social în cazul unui SRL este eliminat, asociatul/asociații având posibilitatea de a stabili cuantumul capitalului social.
De asemenea, se elimină și valoarea minimă a unei părți sociale. Până la apariția acestor modificări valoarea minimă a unei părți sociale era 10 lei, nefiind posibil ca o parte socială să aibă o valoare inferioară.
Odată cu aceste modificări nu va mai fi necesară depunerea la Registrul Comerțului a dovezii privind depunerea capitalului social în contul bancar special constituit.
Transferul de părți sociale către terți se va putea realiza mai rapid.
În situația în care părțile sociale ale unui SRL erau transferate către persoane care nu au calitatea de asociat era necesară trecerea unui termen de 30 de zile în care persoanele interesate aveau posibilitatea de a formula o acțiune de opoziție.
Finalizarea procedurii de transfer și exercitarea tuturor drepturilor conferite de deținerea părților sociale era posibilă numai după trecerea acestui termen de 30 de zile.
Conform noilor prevederi, cesiunea de părți sociale va putea fi realizată fără a fi necesară curgerea unui termen sau o hotărâre definitivă a instanței asupra acțiunii de opoziție.
Avantaje pentru SRL.
Aceste măsuri vor ușura procedura de înființare a unui SRL și totodată modalitățile de repartizare a capitalului social între asociați. De asemenea, transferul unei societăți se va realiza mai rapid, noul asociat având posibilitatea de a-și exercita drepturile fără un termen de așteptare.
Acest articol nu reprezintă consultanță juridică și nu atrage răspunderea autorului.
Redactat de avocat Popovici Claudiu.