Arestare preventivă. Înlocuire cu arest la domiciliu. Trafic de droguri. Legea 143/2000.

arestare-preventiva-avocat-oradea trafic droguri

Într-o cauză recentă administrată de avocat Popovici Claudiu, având ca obiect traficul de droguri, faptă sancționată de Legea 143/2000, echipa Domocoș&Popovici a obținut înlocuirea arestării preventive cu arestul la domiciliu.

Curtea de Apel Cluj a respins contestația formulată de DIICOT și a menținut soluția Tribunalului Cluj, clientul nostru fiind plasat în arest la domiciliu.

În cele ce urmează vom detalia ce presupune arestarea preventivă, arestul la domiciliu și când poate fi dispusă această măsură.

CE PRESUPUNE ARESTAREA PREVENTIVĂ? CÂND SE POATE DISPUNE ARESTAREA PREVENTIVĂ?

Arestarea preventivă este cea mai dură măsură preventivă dintre cele prevăzute de Codul de Procedură Penală în cuprinsul art. 202, printre măsurile preventive regăsindu-se reținerea, controlul judiciar, controlul judiciar pe cauțiune și arestul la domiciliu.

CONDIȚII PENTRU ARESTARE PREVENTIVĂ.

Măsura arestării preventive poate fi luată de către judecătorul de drepturi şi libertăţi, în cursul urmăririi penale, de către judecătorul de cameră preliminară, în procedura de cameră preliminară, sau de către instanţa de judecată în faţa căreia se află cauza, în cursul judecăţii, numai dacă din probe rezultă suspiciunea rezonabilă că inculpatul a săvârşit o infracţiune şi există una dintre următoarele situaţii:

  • inculpatul a fugit ori s-a ascuns, în scopul de a se sustrage de la urmărirea penală sau de la judecată, ori a făcut pregătiri de orice natură pentru astfel de acte
  • inculpatul încearcă să influenţeze un alt participant la comiterea infracţiunii, un martor ori un expert sau să distrugă, să altereze, să ascundă ori să sustragă mijloace materiale de probă sau să determine o altă persoană să aibă un astfel de comportament
  • inculpatul exercită presiuni asupra persoanei vătămate sau încearcă să realizeze o înţelegere frauduloasă cu aceasta
  • există suspiciunea rezonabilă că, după punerea în mişcare a acţiunii penale împotriva sa, inculpatul a săvârşit cu intenţie o nouă infracţiune sau pregăteşte săvârşirea unei noi infracţiuni

PENTRU CE TIP DE INFRACȚIUNI POATE FI DISPUSĂ ARESTAREA PREVENTIVĂ?

Măsura arestării preventive a inculpatului poate fi luată şi dacă din probe rezultă suspiciunea rezonabilă că acesta a săvârşit

  • o infracţiune intenţionată contra vieţii,
  • o infracţiune prin care s-a cauzat vătămarea corporală sau moartea unei persoane,
  • o infracţiune contra securităţii naţionale prevăzută de Codul penal şi alte legi speciale,
  • o infracţiune de trafic de stupefiante,
  • trafic de arme,
  • trafic de persoane,
  • acte de terorism,
  • spălare a banilor,
  • falsificare de monede ori alte valori,
  • şantaj,
  • viol,
  • lipsire de libertate,
  • evaziune fiscală,
  • ultraj,
  • ultraj judiciar,
  • o infracţiune de corupţie,
  • o infracţiune săvârşită prin mijloace de comunicare electronică
  • o altă infracţiune pentru care legea prevede pedeapsa închisorii de 5 ani ori mai mare şi, pe baza evaluării gravităţii faptei, a modului şi a circumstanţelor de comitere a acesteia, a anturajului şi a mediului din care acesta provine, a antecedentelor penale şi a altor împrejurări privitoare la persoana acestuia, se constată că privarea sa de libertate este necesară pentru înlăturarea unei stări de pericol pentru ordinea publică.

DURATA PENTRU CARE SE POATE DISPUNE ARESTAREA PREVENTIVĂ. DURATA MAXIMĂ ARESTARE PREVENTIVĂ.

În cursul urmăririi penale, arestarea preventivă se poate dispune pentru o perioadă de maximum 30 de zile, cu posibilitatea de prelungire. În toate cazurile, durata totală a arestării preventive în cursul urmăririi penale nu poate depăși 180 zile.

În cursul judecății în primă instanță, durata totală a arestării preventive a inculpatului nu poate depăși un termen rezonabil și nu poate fi mai mare de jumătatea maximului special prevăzut de lege pentru infracțiunea care face obiectul sesizării instanței de judecată. În toate cazurile, durata arestării preventive în primă instanță nu poate depăși 5 ani.

ARESTUL LA DOMICILIU. CÂND SE POATE DISPUNE ARESTUL LA DOMICILIU?

Această măsură preventivă este considerată mai blândă față de arestarea preventivă prin prisma faptului că inculpatul se va afla în confortul domiciliului său, având inclusiv posibilitatea de a părăsi imobilul în anumite situații.

La cererea scrisă şi motivată a inculpatului, judecătorul de drepturi şi libertăţi, judecătorul de cameră preliminară sau instanţa de judecată, prin încheiere, îi poate permite acestuia părăsirea imobilului pentru prezentarea la locul de muncă, la cursuri de învăţământ sau de pregătire profesională ori la alte activităţi similare sau pentru procurarea mijloacelor esenţiale de existenţă, precum şi în alte situaţii temeinic justificate, pentru o perioadă determinată de timp, dacă acest lucru este necesar pentru realizarea unor drepturi ori interese legitime ale inculpatului.

Comparativ cu arestul preventiv executat în cadrul unui penitenciar, arestul la domiciliu reprezintă o măsură preventivă mult mai permisivă.

DURATA PENTRU CARE SE DISPUNE ARESTUL LA DOMICILIU. DURATA MAXIMĂ A ARESTULUI LA DOMICILIU.

În cursul urmăririi penale arestul la domiciliu poate fi dispus pe o perioadă de maximum 30 de zile, această durată putând fi prelungită până la cel mult 180 de zile.

În cursul judecăţii în primă instanţă, durata totală a arestării preventive a inculpatului nu poate depăşi un termen rezonabil şi nu poate fi mai mare de jumătatea maximului special prevăzut de lege pentru infracţiunea care face obiectul sesizării instanţei de judecată. În toate cazurile, durata arestării preventive în primă instanţă nu poate depăşi 5 ani

ÎNLOCUIRE AREST PREVENTIV CU AREST LA DOMICILIU. TRAFIC DE DROGURI. LEGEA 143/2000.

Chiar dacă procurorul formulează o propunere de arestare preventivă nu este obligatoriu ca aceasta să fie admisă, instanța având posibilitatea de a respinge propunerea sau să dispună o măsură mai blândă.

Astfel s-a întâmplat într-o cauză recentă în care avocatul Popovici Claudiu a obținut înlocuirea arestului preventiv cu arestul la domiciliu, clientul nostru fiind cercetat pentru o infracțiune de trafic de droguri, faptă prevăzută și sancționată de Legea 143/2000.

Pentru a se putea obține respingerea propunerii de arestare preventivă sau dispunerea arestului la domiciliu este extrem de relevantă probațiunea administrată în dosar, fiind important să fie o adoptată o strategie încă de la primul act procesual efectuat în dosarul penal.

Acest articol nu reprezintă consultanță juridică și nu atrage răspunderea autorului.

avocat-popovici-claudiu

Avocat POPOVICI CLAUDIU

___________________________________________________________________________________________

1 Comment

Lasa un comentariu

  • consultanta@domocos-popovici.ro
  • str. Mihail Kogalniceanu nr. 6, ap. 1, parter, Oradea, Bihor

Urmăreste-ne pe:

Pin It on Pinterest