Conducerea unui vehicul de către o persoană aflată sub influența alcoolului și a drogurilor(substanțelor psihoactive). O singură infracțiune. Art.336 Cod Penal.

avocat oradea -popovici-claudiu-drept-penal

Art.336 alin.1 Cod Penal sancționează fapte de conducere a unui vehicul de către o persoană aflată sub influența alcoolului, cu o alcoolemie de peste 0.80 mg/l alcool pur în sânge. Aliniatul 2 al art.336 Cod Penal sancționează fapta de conducere a unui vehicul de către o persoană aflată sub influența drogurilor(substanțe psihoactive).

În cele ce urmează vom prezenta soluția oferită de Înalta Curte de Casație și Justiție cu privire la reținerea unei singure infracțiuni atunci când o persoană conduce un vehicul atunci când se află, concomitent, sub influența băuturilor alcoolice și a substanțelor psihoactive.

Art. 336 alin.1 Cod penal- Conducerea sub influența alcoolului.

Într-un alt articol am analizat mai detaliat ce presupune această infracțiune, articolul fiind disponibil aici.

Pe scurt, această infracțiune este reținută atunci când o persoană conduce un autovehicul, pe un drum public, cu o alcoolemie de peste 0.80 mg/l alcool pur în sânge. Pedeapsa pentru această infracțiune este de la 1 la 5 ani închisoare sau amendă.

Art.336 alin.2 Cod Penal- Conducerea sub influența drogurilor/substanțelor psihoactive.

Această infracțiune a fost analizată în cuprinsul acestui articol, diferența esențială față de conducerea sub influența alcoolului fiind aceea că nu există o limită minimă a existenței substanțelor psihoactive în organism.

Pedeapsa pentru această infracțiune este tot închisoarea de la 1 la 5 ani sau amenda.

Ce se întâmplă când o persoană săvârșește ambele infracțiuni?

Înalta Curte de Casație și Justiție(ICCJ)-Completul pentru dezlegarea unor chestiuni de drept în materie penală a hotărât faptul că o persoană care se află în ambele situații descrise anterior, respectiv are o alcoolemie de peste 0.80 mg/l alcool pur în sânge și a consumat și substanțe psihoactive/droguri, va fi urmărită penal pentru săvârșirea unei singure infracțiuni.

Această soluție pune capăt unor soluții diferite pronunțate de instanțele de judecată. Unele instanțe apreciau că este vorba despre o singură infracțiune în timp ce altele rețineau comiterea unor două fapte, în concurs, pedepsele fiind evident diferite.

Hotărârea ICCJ nu a fost încă publicată în Monitorul Oficial, însă după publicare aceasta va fi obligatorie pentru instanțele din țară.

Acest articol nu reprezintă consultanță juridică și nu atrage răspunderea autorului.

avocat-popovici-claudiu

Avocat POPOVICI CLAUDIU

claudiu@domocos-popovici.ro

Tel: 0774 431 491

___________________________________________________________________________________________

domocos-laviniu-avocat

Avocat DOMOCOȘ LAVINIU

laviniu@domocos-popovici.ro

Tel: 0730 669 499

2 Comments

 • Ciobanu marian

  ianuarie 29, 2023 - 4:03 pm

  Buna ziua am o întrebare ma prins băut la volan și mia anulat permisul pe 5 ani fara sa conduc și a trecut 2 ani acum se poate sa mă duc să mă înscriu din nou la școală de șoferi mulțumesc

  • Avocat Claudiu Popovici

   ianuarie 29, 2023 - 6:13 pm

   Dacă aveți măsura complementară a interzicerii dreptului de a conduce nu puteți să vă înscrieți la școala numai dupa trecerea celor 5 ani. Sigur aveți măsura complementară?

Lasa un comentariu

 • consultanta@domocos-popovici.ro
 • str. Mihail Kogalniceanu nr. 6, ap. 1, parter, Oradea, Bihor

Urmăreste-ne pe:

Pin It on Pinterest