CONDUCERE CU PERMIS PENTRU ALTĂ CATEGORIE. EVITARE ANULARE PERMIS. Art.335 alin. 2 Cod Penal

avocat-oradea-drept-penal

Fapta de conducere a unui vehicul de către o persoană având permis eliberat pentru altă categorie este sancționată de art.335 alin.2 Cod Penal.

Într-o cauză recentă, Judecătoria Oradea a confirmat soluția de renunțare la urmărire penală față de clientul nostru cercetat pentru fapta prevăzută la art.335 alin.2 Cod Penal.

CE PEDEAPSĂ PREVEDE LEGEA PENTRU FAPTA DE CONDUCERE FĂRĂ PERMIS CORESPUNZĂTOR? art.335 alin.2 Cod Penal

Art. 335 alin.2 Cod Penal are următorul cuprins:

Conducerea pe drumurile publice a unui vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deţinerii permisului de conducere de către o persoană al cărei permis de conducere este necorespunzător categoriei sau subcategoriei din care face parte vehiculul respectiv ori al cărei permis i-a fost retras sau anulat ori căreia exercitarea dreptului de a conduce i-a fost suspendată sau care nu are dreptul de a conduce autovehicule în România se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă.

În cauza analizată în acest articol, conducătorul auto a fost surprins în timp ce conducea un ansamblu de vehicule care depășea masa maximă admisă și prevăzută pentru categoria pe care acesta o deținea.

CE PRESUPUNE RENUNȚAREA LA URMĂRIRE PENALĂ? EVITARE ANULARE PERMIS.

Renunțarea la urmărire penală are o serie de beneficii pentru persoana cercetată. În primul rând, în cazierul persoanei cercetate nu va fi înscrisă nicio mențiune, nefiind astfel create limitări de ordin juridic.

Renunțarea la urmărire penală nu reprezintă o condamnare în sine și astfel permisul de conducere nu se anulează.

În ipoteza condamnării la pedeapsa amenzii sau a suspendării sub supraveghere a pedepsei, permisul de conducere este anulat și va fi necesară reluarea școlii de șoferi și susținerea examenului.

URMĂRIREA PENALĂ PENTRU FAPTA PREVĂZUTĂ LA ART.335 ALIN.2 COD PENAL

Administrarea probelor în dosarul penal este extrem de importantă pentru obținerea unei soluții favorabile, iar un avocat are posibilitatea de a solicita probele care sunt necesare.

Indiferent că aveți nevoie de avocat în Oradea, Salonta, Aleșd, Beiuș, Marghita ori în alte orașe, avocații Domocoș&Popovici vă pot oferi consultanță juridică și reprezentare la Poliție, Parchet sau instanțele de judecată.

Pentru mai multe articole privind infracțiunile rutiere, accesați rubrica Infracțiuni rutiere.

Acest articol nu reprezintă consultanță juridică și nu atrage răspunderea autorului.

avocat-popovici-claudiu

Avocat Oradea- POPOVICI CLAUDIU

claudiu@domocos-popovici.ro

Tel: 0774 431 491

___________________________________________________________________________________________

domocos-laviniu-avocat

Avocat Oradea- DOMOCOȘ LAVINIU

laviniu@domocos-popovici.ro

Tel: 0730 669 499

2 Comments

 • Iurie

  februarie 15, 2024 - 7:36 pm

  Buna seara.Ma puteri ajuta cu un sfat.In 12 octombrie 2021 am fost stopat de poliția Brasov în care aveam categoria BC dar conduceam o duba și remorca pentru categoria BE.Mi sa întocmit dosar penal și mi-au ridicat permisul.Am dat declarație.In timpul acesta am tot sunat la poliție pentru a afla detalii la dosar.Sau schimbat în tot acest timp 2 Anchetatori.Ei tot insistă să mă prezint să dau declarații în calitate de suspect.Cum as putea proceda în așa situație.Sunt din Republica Moldova.Pina în prezent nu am informație pot circula pe teritoriul României.Seara buna.

  • Avocat Claudiu Popovici

   februarie 15, 2024 - 7:37 pm

   V-am raspuns pe e-mail.

Lasa un comentariu

 • consultanta@domocos-popovici.ro
 • str. Mihail Kogalniceanu nr. 6, ap. 1, parter, Oradea, Bihor

Urmăreste-ne pe:

Pin It on Pinterest