Declaratia privind beneficiarul real. O obligatie pentru fiecare companie.

avocat oradea comercial

Cine trebuie să depună Declarația privind Beneficiarul Real ?

Ai o companie sau dorești să înființezi una? Trebuie să ții cont de noile prevederi legale pentru a evita aplicarea unor amenzi cuprinse între 5000-10.000 lei.

Noile dispoziții prevăd că toate societățile trebuie să depună ”Declarația privind Beneficiarul Real”. În cele ce urmează vom analiza cine trebuie să depună această declarație, în ce termen și în ce condiții.

Întâi de toate trebuie să clarificăm ce înseamnă noțiunea de ”beneficiar real”.

Acest termen se referă la persoana sau persoanele fizice care controlează sau dețin cel puțin 25% din capitalul social.

În cazul unei societăți cu mai mulți asociați se presupune că fiecare dintre aceștia beneficiază de pe urma companiei.  În caz contrar, se va detalia în declarație cine este persoana care beneficiază cu adevărat de profitul obținut de respectiva societate.

Ce trebuie să conțină Declarația privind Beneficiarul Real și când se depune ?

Declarația va cuprinde cel puțin numele, prenumele, domiciliul și datele de identificare ale beneficiarului real, trebuie dată de către administrator în fața notarului sau în fața reprezentantului Registrului Comerțului și este obligatoriu a fi depusă  la Registrul Comerțului în următoarele situații:

  • La momentul înființării societății
  • Anual, în termen de 15 zile de la aprobarea situațiilor financiare
  • Când intervin modificări privind beneficiarul real, în termen de 15 zile de la apariția modificării.

Trebuie reținut faptul că reprezentanții companiilor deja existente trebuie să depună această declarație anual, în termen de 15 zile de la aprobarea prin hotărâre AGA a bilanțului pentru anul precedent.

Pentru acest an termenul limită este 21 iulie 2020 dar pe viitor companiile vor trebui să respecte termenul de 15 zile precizat anterior.

Sancțiunile pentru nedepunerea acestei declarații sunt amenda cuprinsă între 5000-10.000 lei și se poate ajunge până la dizolvarea societății.

Prezentul articol nu reprezintă consultanță juridică, având un rol pur informativ și nu angajează în niciun fel răspunderea autorului.

Lasa un comentariu

  • consultanta@domocos-popovici.ro
  • str. Mihail Kogalniceanu nr. 6, ap. 1, parter, Oradea, Bihor

Urmăreste-ne pe:

Pin It on Pinterest