Hotărâre a CJUE cu aplicabilitate directă în dosarele de evaziune fiscală și cauzele împotriva ANAF.

avocat-popovici-claudiu

Hotărârea CJUE în cauza C-430/19 are aplicabilitate directă în dosarele de evaziune fiscală și cauzele împotriva ANAF privind refuzul de deducere a TVA.

Deducere TVA pentru livrări intracomunitare. Factura fiscală este suficientă.

Prin Hotărârea pronunțată, CJUE a clarificat un aspect ce a dat naștere la numeroase dosare de evaziune fiscală și refuzuri din partea ANAF privind deducerea TVA.

Astfel, s-a stabilit faptul că deținerea facturii fiscale este suficientă pentru obținerea dreptului de deducere a TVA.

Cu toate că articolul 178 litera (a) din Directiva 2006/112/CE a Consiliului din 28 noiembrie 2006 privind sistemul comun al taxei pe valoarea adăugată stabilește că în ceea ce privește livrarea de bunuri sau prestarea de servicii, persoana impozabilă are obligația de a deține o factură emisă, fără a fi solicitate alte documente, existau cazuri în care autoritățile din România refuzau dreptul de deducere TVA doar pe baza facturii fiscale.

Refuz de deducere a TVA și dosar penal pentru evaziune fiscală.

Nu puține au fost situațiile în care ANAF a susținut faptul că o livrare intracomunitară este parte a unui circuit evazionist pentru faptul că partenerul străin nu avea suficienți angajați  sau utilajele necesare pentru a presta serviciile. De asemenea, în cazul livrărilor de bunuri se argumenta faptul că partenerul străin nu deține depozite sau mijloace de transport pentru a-și îndeplini obligațiile contractuale.

În aceste situații, ANAF refuza deducerea TVA și sesiza organele de cercetare penală pentru anchetarea unei presupuse infracțiuni de evaziune fiscală, omițând faptul că partenerul străin putea fi un simplu intermediar sau putea utiliza subcontractanți.

Organele fiscale nu luau în considerare invocarea normelor europene cu privire la documentele necesare pentru obținerea deducerii TVA și nici faptul că un comerciant nu ar trebui să fie obligat să efectueze cercetări cu privire la un partener din UE atât timp cât societatea respectivă deține un cod valid de TVA și emite facturi fiscale.

Contribuabilii erau nevoiți să aloce resurse financiare și de timp pentru anularea în instanță a deciziilor de impunere emise de ANAF și să se apere în dosarele penale în care erau vizate. Chiar dacă în final deciziile de impunere erau anulate și dosarele penale erau clasate, societățile aveau de suferit.

Prin această Hotărâre CJUE pune capăt acestor practici și stabilește faptul că pentru a obține deducerea TVA este suficientă factura fiscală emisă de partenerul comercial, fără a fi necesare documente suplimentare. Bineînțeles, acest lucru se aplică în situația în care organul fiscal are simple bănuieli, nesusținute cu dovezi, cu privire la realizarea fictivă a operațiunilor economice.

Având în vedere caracterul obligatoriu al Hotărârilor CJUE, dispozițiile acestei decizii vor putea fi invocate cu succes în dosarele având ca obiect evaziunea fiscală precum și în acțiunile de anulare a deciziilor de impunere emise de ANAF.

Prezentul articol nu reprezintă consultanță juridică și nu atrage răspunderea autorului.

1 Comment

  • Achitare pentru evaziune fiscală. Legea 241/2005.

    octombrie 20, 2022 - 8:20 pm

    […] Soluția de achitare a fost posibilă datorită probelor administrate în dosarul penal, a expertizelor contabile și a deciziilor CJUE în materie de TVA, despre care am discutat și în acest articol. […]

Lasa un comentariu

  • consultanta@domocos-popovici.ro
  • str. Mihail Kogalniceanu nr. 6, ap. 1, parter, Oradea, Bihor

Urmăreste-ne pe:

Pin It on Pinterest