Indemnizație pentru persoane persecutate politic și prizonieri de război.Decretul Lege 118/1990. Cine poate fi beneficiar?

claudiu popovici avocat

Prin Decretul Lege 118/1990 sunt stabilite condițiile prin care persoanele care au fost persecutate politic sau au fost ținute prizonieri de război pot obține o indemnizație lunară. Indemnizația lunară începe de la suma de 700 lei și se acordă în funcție de situația juridică a beneficiarului sau a membrilor de familie a acestuia.

Alături de această indemnizație lunară, beneficiarii pot fi scutiți de plata unor impozite, au acces la transport gratuit sau pot primi un loc de veci.

În cele ce urmează vom analiza care sunt persoanele care pot beneficia de indemnizație și ce beneficii suplimentare sunt prevăzute în Decretul Lege 118/1990.

CATEGORII DE BENEFICIARI CONFORM DECRET LEGE 118/1990.

Poate beneficia de prevederile Decretului Lege 118/1990, persoana care, după data de 6 martie 1945, s-a aflat în una dintre aceste situații:

  • a executat o pedeapsă privativă de libertate în baza unei hotărâri judecătoreşti rămase definitivă sau a fost lipsită de libertate în baza unui mandat de arestare preventivă pentru infracţiuni politice;
  • a fost privată de libertate în locuri de deţinere în baza unor măsuri administrative sau pentru cercetări de către organele de represiune;
  • a fost internată în spitale de psihiatrie;
  • a avut stabilit domiciliu obligatoriu;
  • a fost strămutată într-o altă localitate;
  • a fost deportată în străinătate după 23 august 1944;
  • a fost constituită în prizonier de către partea sovietică după data de 23 august 1944 ori, fiind constituită ca atare, înainte de această dată, a fost reţinută în captivitate după încheierea armistiţiului.

SOȚUL/SOȚIA SAU COPIII PERSOANEI PERSECUTATE POLITIC POT OBȚINE INDEMNIZAȚIE?

Răspunsul este afirmativ, prevederile acestui act normativ se aplică și pentru soțul/soția sau copiii persoanei persecutate politic sau ținută prizonier de război, după cum urmează:

Soțul/Soția celui decedat în luptele cu organele de represiune comunistă, în răscoale țărănești ori decedat, din categoria celor dispăruți sau exterminați în timpul detenției, internați abuziv în spitale de psihiatrie, deportați, prizonieri sau cărora li s-a stabilit domiciliu obligatoriu, dacă ulterior nu s-a recăsătorit

Soțul sau soția celui decedat după ieșirea din închisoare, din spitalul de psihiatrie, după întoarcerea din strămutare, din deportare, din prizonierat sau după încetarea măsurii de stabilire a domiciliului obligatoriu, dacă ulterior nu s-a recăsătorit

Soțul sau soția celui decedat care, din motive de supraviețuire, a fost nevoit (nevoită) să divorțeze de cel închis, internat abuziv în spitale de psihiatrie, deportat, prizonier, strămutat sau căruia i s-a stabilit domiciliu obligatoriu, dacă nu s-a recăsătorit și dacă poate face dovada că a conviețuit cu victima până la decesul acesteia.

Copilul celui decedat, dispărut sau exterminat în timpul luptelor cu organele de represiune comunistă, în răscoale țărănești, în timpul detenției, internării abuzive în spitale de psihiatrie, în timpul aplicării măsurii domiciliului obligatoriu, strămutării, deportării sau prizonieratului.

Copilul celui decedat după eliberarea din detenție, internare abuzivă în spitale de psihiatrie, după ridicarea măsurii domiciliului obligatoriu, strămutare, deportare sau prizonierat, în situația în care părintele său, deși ar fi avut dreptul, nu a beneficiat de prevederile prezentului decret-lege.

INDEMNIZAȚIE PERSOANĂ PERSECUTATĂ POLITIC SAU PRIZONIER DE RĂZBOI.

În funcție situația în care se află persoana în cauză, aceasta poate beneficia de o indemnizație lunară în cuantum de 700 lei pentru fiecare an de detenție, strămutare în alte localități, deportare în străinătate sau prizonierat, indiferent dacă sunt sau nu sunt pensionate. De exemplu, dacă o persoană a fost încarcerată pentru o perioadă de 3 ani, va fi îndreptățită la o indemnizație lunară de 2100 lei.

Soțul/soția sau copiii persoanei pot beneficia de indemnizație lunară în cuprinsă între 500-700 lei, în funcție de situația în care se află.

ATENȚIE! Pentru a se putea stabili cuantumul indemnizației, este necesar să se analizeze situația juridică a persoanei persecutate politic, a prizonierului de război sau a membrilor de familie. Este recomandat ca înainte de depunerea documentației să se analizeze îndeplinirea condițiilor prevăzute de lege, pentru maximizarea șanselor de reușită.

ALTE BENEFICII PREVĂZUTE DECRETUL LEGE 118/1990.

Pe lângă indemnizația lunară despre care am vorbit anterior, persoanele care se încadrează în condițiile acestei legi pot beneficia de scutire de plata impozitelor precum și de:

  • asistență medicală și medicamente, în mod gratuit și prioritar
  • transport urban gratuit cu mijloacele de transport în comun
  • douăsprezece călătorii gratuite, anual, pe calea ferată română
  • un bilet pe an, gratuit, pentru tratament într-o stațiune balneoclimaterică
  • scutire de plata taxelor de abonament pentru radio și televizor
  • acordarea la cerere, cu titlu gratuit, a unui loc de veci

CUM SE POATE OBȚINE INDEMNIZAȚIA PENTRU PERSOANA PERSECUTATĂ POLITIC SAU PRIZONIER DE RĂZBOI?

Indemnizația lunară precum și restul beneficiilor prezentate nu sunt acordate automat ci este nevoie de parcurgerea unor etape de verificare a situației juridice și a unor proceduri administrative.

Este necesar să se analizeze dacă persoana care solicită aceste drepturi se încadrează în situațiile prevăzute de Decretul Lege 118/1990 și să fie obținute anumite documente care atestă situația juridică a persoanei. În situația în care autoritățile responsabile refuză acordarea acestor drepturi, persoana interesată poate formula cerere de chemare în judecată prin care să obțină aceste beneficii.

Este important de precizat că indemnizația lunară se va acorda din luna imediat următoare depunerii cererii de acordare, indiferent de durata soluționării cererii, sumele urmând a fi achitate retroactiv.

Acest articol nu reprezintă consultanță juridică și nu atrage răspunderea autorului.

domocos-laviniu-avocat

Avocat DOMOCOȘ LAVINIU

laviniu@domocos-popovici.ro

Tel: 0730 669 499

_______________________________________________________________________________________

avocat-popovici-claudiu

Avocat POPOVICI CLAUDIU.

claudiu@domocos-popovici.ro

Tel: 0774 431 491

Lasa un comentariu

  • consultanta@domocos-popovici.ro
  • str. Mihail Kogalniceanu nr. 6, ap. 1, parter, Oradea, Bihor

Urmăreste-ne pe:

Pin It on Pinterest