Modificări la Codul Rutier

avocat-popovici-claudiu-oradea

Modificări la Codul Rutier-Octombrie 2019

OUG 195/2002 privind circulația pe drumurile publice va suferi modificări aplicabile din 12 Octombrie 2019. Cea mai importantă modifificare este obligația conducătorilor auto de a susține un examen atunci cand permisul a fost suspendat. Totodată, se introduc noi reguli cu privire la utilizarea telefoanelor mobile.

Examen de verificare a cunoașterii regulilor de circulație când ai permisul suspendat

Se introduce obligația conducătorilor auto de a susține un examen de verificare a cunoașterii regulilor de circulație în situația în permisul a fost suspendat datorită:

 • Conducerii sub influența băuturilor alcoolice, când această faptă nu reprezintă infracțiune
 • Nerespectării regulilor privind prioritatea de trecere, depășirea sau trecerea la culoarea roșie a semaforului, dacă prin aceasta s-a produs un accident de circulație din care au rezultat avarierea unui vehicul sau alte pagube materiale.

Examenul se va susține până la expirarea perioadei de suspendare. Dacă nu este promovat perioada de suspendare se va prelungi cu 30 de zile.

Conform OG 11/2019 se vor aplica sancțiuni inclusiv pentru ținerea în mână sau folosirea cu mâinile a telefoanelor mobile ori alte dispozitive capabile să înregistreze, să redea text, foto sau video.

Sancțiunile constau în amendă și suspendarea exercitării dreptului de a conduce pe o perioadă de 30 de zile.

Aceste modificări legislative au rolul de preveni utilizarea telefoanelor mobile pe timpul condusului, consumul de alcool și să sporească atenția participanților la trafic.

 

2 Comments

 • rus ecaterina

  iulie 1, 2021 - 1:17 pm

  -Daca mi s-a suspendat permisul pe90 de zile pentru trecerea la calea ferata pe culoarea rosie,trebuie sa dau examen pentru redobandirea permisului (ca sa nu se prelungeasca cu 30 de zile) sau ma prezint dupa permis dupa expirarea termenului de 90,ca de redus stiu ca nu se reduce?

  • Avocat Claudiu Popovici

   iulie 2, 2021 - 9:33 am

   Aveti raspuns pe e-mail.

Lasa un comentariu

 • consultanta@domocos-popovici.ro
 • str. Mihail Kogalniceanu nr. 6, ap. 1, parter, Oradea, Bihor

Urmăreste-ne pe:

Pin It on Pinterest