Parasirea locului accidentului. Art.338 Cod Penal. Soluție de clasare.

avocat-oradea-drept-penal

În acest articol vom analiza infracțiunea prevăzută la art.338 Cod Penal ce sancționează părăsirea locului accidentului și o soluție de clasare a unui dosar penal privind această faptă, dosarul fiind administrat de către avocat Popovici Claudiu.

Continuăm astfel seria articolelor privind infracțiunile rutiere, cu o infracțiune cu un pericol social ridicat, conducătorii auto fiind obligați să țină cont de aceste prevederi legale.

PĂRĂSIREA LOCULUI ACCIDENTULUI. ART.338 COD PENAL. CÂND ESTE INFRACȚIUNE?

Părăsirea locului accidentului, fără încuviințarea poliției sau a procurorului care efectuează cercetarea la fața locului, se pedepsește cu închisoare de la 2 la 7. Aceeași sancțiune se aplică și în situația în care se modifică starea locului sau urmele accidentului, dacă în urma accidentului au rezultat victime.

Esențial pentru această infracțiune este ca în urma accidentului să fi rezultat victime. O decizie ICCJ a indicat faptul că se va reține această infracțiune chiar și în situația în care victimele vor avea nevoie doar o zi de îngrijire medicală pentru recuperare.

Această infracțiune poate fi reținută și în cazul în care conducătorul auto este cel care determină producerea unui accident chiar dacă acesta nu este implicat direct sau autoturismul său nu a intrat în coliziune cu alt autoturism.

Vorbim despre situația ”autorului moral” al accidentului, ca de exemplu atunci când se realizează o depășire iar pentru a evita un impact frontal, conducătorul auto ce vine din sens opus iese în decor sau intră în coliziune cu un alt autoturism.

În situația producerii unui eveniment rutier, conducătorul auto are obligația de a anunța organele de poliție și de a rămâne la fața locului, în caz contrar fiind răspunzător pentru săvârșirea infracțiunii prevăzute la art. 338 Cod Penal.

CÂND SE POATE PĂRĂSI LOCUL ACCIDENTULUI? ART.338 ALIN.3 COD PENAL

Nu se va considera infracțiune atunci când în urma accidentului au rezultat doar pagube materiale sau când conducătorul auto transportă chiar el victima la o unitate spitalicească, acesta având obligația de a reveni la locul accidentului.

De asemenea, nu se va reține această infracțiune dacă victima părăsește locul accidentului iar conducătorul auto anunță producerea acestuia la cea mai apropiată unitate de poliție.

Anunțarea organelor de poliție poate fi realizată și prin serviciul 112 însă dacă există urme pe autovehicul este obligatorie prezentarea la unitatea de poliție.

Într-o cauză recentă, administrată de avocat Popovici Claudiu, s-a dispus clasare pentru infracțiunea de părăsire a locului accidentului, fiind reținut că fapta nu a fost săvârșită cu vinovăția prevăzută de lege. S-a dovedit că nu a existat o intenție clară de părăsire a accidentului, conducătorul auto nefiind conștient că a provocat un accident cu victime iar clasarea a echivalat cu un cazier curat, fiind aplicată doar o sancțiune contravențională.

Este extrem de important în ce condiții a fost săvârșită fapta și cum este administrat dosarul penal încă de la începerea cercetării la fața locului însă cel mai bun sfat este acela de a rămâne la fața locului și de a anunța organele de poliție.

Trebuie precizat faptul că această infracțiune este una cu un grad de pericol sporit, conducătorii auto care părăsesc locul accidentului fiind de regulă reținuți de organele de poliție.

Acest articol nu reprezintă consultanță juridică și nu atrage răspunderea autorului.

avocat-popovici-claudiu

Avocat POPOVICI CLAUDIU

Lasa un comentariu

  • consultanta@domocos-popovici.ro
  • str. Mihail Kogalniceanu nr. 6, ap. 1, parter, Oradea, Bihor

Urmăreste-ne pe:

Pin It on Pinterest