Restituirea permisului de conducere. Procedura a fost simplificată.

conducere alcool avocat oradea

Articol redactat de avocat Popovici Claudiu.

Procedura de restituire a permisului de conducere a fost simplificată. Vor putea fi utilizate mijloace de comunicare la distanță.

Dacă permisul de conducere a fost reținut pentru săvârșirea unei contravenții, este necesară formularea unei plângeri contravenționale pentru a putea suspenda efectele procesului verbal și a obține restituirea permisului.

Actele necesare pentru restituirea permisului.

Până azi, procedura presupunea înregistrarea plângerii contravenționale la instanță și solicitarea unui certificat de grefă pe baza căruia Poliția Rutieră restituia permisul. Procedura de obținere a certificatului de grefă dura până la 5 zile lucrătoare.

Prin modificările introduse de OUG 83/2020, dovada înregistrării plângerii contravenționale se va putea face și cu un extras de pe portalul instanțelor de judecată, accesibil pe portal.just.ro.

De asemenea, dovada înregistrării plângerii contravenționale se va putea transmite prin mijloace de comunicare la distanță ce asigură transmiterea textului și confirmarea primirii acestuia. La cerere, permisul va putea fi restituit prin poștă la adresa indicată de către contravenient.

Acest lucru ușurează și accelerează procedura de restituire a permisului în cazul atacării procesului verbal. Nu pierdeți din vedere că instanța la care se depune plângerea contravențională trebuie să fie cea din circumscripția locului unde a fost constatată fapta.

În cazul respingerii plângerii contravenționale permisul de conducere se predă la Poliția Rutieră.

Un aspect important este că în situația în care plângerea contravențională este respinsă trebuie să predați permisul de conducere în termen de maximum 30 zile de la data rămânerii definitive a hotărârii judecătorești.  În caz contrar, perioada de suspendare a permisului se va prelungi cu încă 30 de zile.

Aceste prevederi nu sunt introduse prin OUG 83/2020 dar în multe cazuri conducătorii auto omit să predea permisul în situația în care soluția instanței nu le este favorabilă.

Conducerea pe perioada suspendării constituie infracțiunea prevăzută la art. 335 alin.2 Cod Penal.

Chiar dacă nu ați predat permisul la rămânerea definitivă a hotărârii judecătorești, dreptul de conducere este suspendat fără a fi necesare alte formalități.

Astfel, conducerea unui vehicul în această perioadă constituire infracțiunea prevăzută la art.335 alin.2 Cod Penal, faptă sancționată cu închisoarea de la 1 la 3 ani sau amendă.

Prezentul articol nu constituie consultanță juridică și nu atrage răspunderea autorului.

Lasa un comentariu

  • consultanta@domocos-popovici.ro
  • str. Mihail Kogalniceanu nr. 6, ap. 1, parter, Oradea, Bihor

Urmăreste-ne pe:

Pin It on Pinterest