Cui se aplică prevederile Legii 129/2019 privind prevenirea și combaterea spălării banilor.

avocat oradea popovici

Prevederile Legii 129/2019 privind spălarea banilor aduc în sarcina companiilor unele obligații iar nerespectarea acestora se sancționează cu amenzi extrem de mari.

Întrucât legislația privind prevenirea și combaterea spălării banilor este un subiect extrem de vast ce necesită o analiză mai extinsă, vom începe prin a prezenta care sunt companiile care trebuie să respecte aceste obligații.

Vom prezenta pe scurt și care sunt obligațiile pe care aceste companii trebuie să le respecte și cum pot fi evitate amenzile aplicate de către Oficiul Național de prevenire și combatere a spălării banilor.

Cui se aplică prevederile Legii 129/2019 privind spălarea banilor?

Legislația privind combaterea spălării banilor are acum o nouă aplicabilitate, mult mai largă față de precedentele prevederi.

Companiile care trebuie să respecte și să aplice prevederile privind prevenirea și spălarea banilor sunt cele care activează în următoarele domenii:

  • Instituțiile financiare nebancare, cunoscute sub denumirea de IFN
  • Casele de amanet
  • Casele de ajutor reciproc
  • Casele de schimb valutar
  • Furnizorii de jocuri de noroc
  • Auditorii, experții contabili și contabilii autorizați
  • Evaluatorii autorizați, consultanții fiscali și persoanele care acordă consultanță financiară, de afaceri sau contabilă
  • Notarii publici, avocații, executorii judecătorești și alte persoane care exercită profesii juridice liberale, atunci când acordă asistență pentru achiziția sau vânzarea de imobile, transferuri de părți sociale sau achiziții de fonduri de comerț
  • Furnizorii de servicii pentru societăți
  • Furnizorii de servicii de schimb între monede virtuale și monede fiduciare;
  • Furnizorii de portofele digitale.
  • Agenții și dezvoltatorii imobiliari, inclusiv atunci când acționează în calitate de intermediari în închirierea de bunuri imobile, dar numai în ceea ce privește tranzacțiile pentru care valoarea chiriei lunare reprezintă echivalentul în lei a 10.000 euro sau mai mult;
  • Alte persoane care, în calitate de profesioniști, comercializează bunuri, numai în măsura în care efectuează tranzacţii în numerar a căror limită minimă reprezintă echivalentul în lei a 10.000 euro, indiferent dacă tranzacţia se execută printr-o singură operaţiune sau prin mai multe operaţiuni care au o legătură între ele.
  • Persoanele care comercializează opere de artă sau care acţionează ca intermediari în comerţul de opere de artă, inclusiv atunci când această activitate este desfăşurată de galerii de artă şi case de licitaţii, în cazul în care valoarea tranzacţiei sau a unei serii de tranzacţii legate între ele reprezintă echivalentul în lei a 10.000 euro sau mai mult
  • Persoanele care depozitează sau comercializează opere de artă sau care acţionează ca intermediari în comerţul cu opere de artă, atunci când această activitate este desfăşurată în zone libere, în cazul în care valoarea tranzacţiei sau a unei serii de tranzacţii legate între ele reprezintă echivalentul în lei a 10.000 euro sau mai mult.

Ce obligații au societățile care intră sub incidența Legii 129/2019?

Trebuie precizat faptul că fiecare companie, în funcție de domeniul în care activează, va trebui să aplice diferențiat dispozițiile legale.

Societățile vor trebui să implementeze proceduri de lucru prin care să identifice tranzacțiile suspecte și să raporteze aceste tranzacții către Oficiul Național de prevenire și combatere a spălării banilor.

De asemenea, este necesar să existe proceduri de identificare a riscului și de cunoaștere a clientelei.

Nu există o rețetă standard care să fie aplicabilă fiecărei societăți întrucât în funcție de activitatea desfășurată tipurile de tranzacții sunt diferite și astfel obligațiile ce trebuie respectate diferă.

Un alt aspect important este reprezentat de instruirea angajaților, redactarea de proceduri și existența acestora la nivelul companiilor nefiind suficientă fără aplicarea acestora de către angajați.

Având în vedere faptul că amenzile aplicate sunt extrem de mari, companiile aflate în domeniile enumerate anterior trebuie să urmărească și să respecte prevederile Legii 129/2019.

Prezentul articol nu reprezintă consultanță juridică și nu atrage răspunderea autorului.
avocat-popovici-claudiu

Avocat POPOVICI CLAUDIU.

claudiu@domocos-popovici.ro

Tel: 0774 431 491

____________________________________________________________________________

domocos-laviniu-avocat

Avocat DOMOCOȘ LAVINIU

laviniu@domocos-popovici.ro

Tel: 0730 669 499

Lasa un comentariu

  • consultanta@domocos-popovici.ro
  • str. Mihail Kogalniceanu nr. 6, ap. 1, parter, Oradea, Bihor

Urmăreste-ne pe:

Pin It on Pinterest