SRL sau PFA. Care formă este mai potrivită pentru antreprenori?

avocat-oradea

SRL și PFA sunt două dintre cele mai utilizate forme de organizare juridică iar pentru antreprenori alegerea uneia dintre acestea poate fi dificilă.

Pentru a alege în cunoștință de cauză, vom analiza ce diferențe există între SRL și PFA și cum sunt impozitate acestea.

Condiții de infiintare SRL și PFA. Ce diferențe există?

Principala diferența dintre un SRL și PFA este aceea că la înființarea unui PFA, este necesară deținerea unei calificări în domeniul în care dorești să îți desfășori activitatea.

Spre exemplu, dacă dorești să desfășori activitate de fotograf prin intermediul unui PFA, va trebui să faci dovada deținerii unui atestat în acest domeniu.

În cazul SRL, obiectul de activitate poate fi ales fără a fi necesară dovada pregătirii profesionale. Se va putea alege un obiect de activitate principal și mai multe obiecte de activitate secundare.

Este important de știut că în cazul unui PFA se pot alege maximum 5 obiecte de activitate, SRL-ul neavând limitări în acest sens. De asemenea, PFA-ul are o limitare și din punct de vedere al persoanelor ce pot fi angajate , numărul maxim fiind de 3.

Ce taxe se achită pentru un SRL?

La înființare SRL-ul este catalogat ca fiind o microîntreprindere, impozitul aferent fiind de 3% din cifra de afaceri dacă nu există angajați, respectiv 1% din cifra de afaceri dacă există cel puțin un angajat cu normă întreagă. Acest impozit se aplică până când cifra de afaceri depășește 1 milion de euro.

Cifra de afaceri reprezintă totalitatea veniturilor companiei, deci dacă SRL încasează pe parcursul unui an 100.000 lei și are cel puțin un angajat cu normă întreagă va plăti un impozit de 1000 lei, indiferent dacă societatea obține profit sau nu. Aici se mai adaugă un impozit de 5% aplicat asupra dividendelor, în funcție de câte dividende repartizează societatea către asociați.

Ce taxe se achită pentru PFA?

În cazul unui PFA, sistemul de impozitare poate să difere.

Impozitare PFA în sistem real.

În modalitatea de impozitare în sistem real, un PFA va plăti un impozit de 10% asupra diferenței dintre încasări și cheltuieli. Trebuie să țineți cont că numai cheltuielile deductibile vor fi luate în considerare.

În funcție de încasări pe lângă acest impozit se vor datora și contribuții sociale pentru pensii și sănătate, despre aceste contribuții vom discuta în cele ce urmează.

Impozitare PFA cu normă de venit.

În funcție de activitatea pe care o desfășoară, un PFA poate opta pentru plata unui impozit asupra normei de venit, caz în care impozitul de 10% se va aplica unei sume stabilite anual de către organele fiscale.

De exemplu, pentru anul 2020, un PFA ce desfășoară activitate de croitorie și a optat pentru impozitare sub forma normei de venit va achita un impozit de 10% asupra sumei de 30.500 lei, deci suma de 3050 lei, fără a mai avea importanță ce venituri sau cheltuieli a avut pe parcursul anului.

Contribuții sociale pentru PFA.

Dacă veniturile anuale ale PFA-ului depășesc contravaloarea a 12 salarii minime, va fi obligatorie plata contribuțiilor sociale, 25% pensie și 10% sănătate. Aceste procente se aplică asupra plafonului și nu asupra încasărilor totale.

Să facem o simulare pentru anul 2021. Salariu minim brut este stabilit in anul 2021 la valoarea de 2300 lei, plafonul fiind astfel 2300×12=27.600 lei.

Dacă veniturile PFA-ului depășesc 27.600 lei impozitele platite vor fi calculate astfel:

10% asupra diferentei dintre venituri și cheltuieli sau asupra normei de venit

25% aplicat sumei de 27.600=6900 lei pentru CAS(pensie)

10% aplicat sumei de 27.600=2760 lei pentru CASS(sănătate)

Accesul la bani. Repartizarea dividendelor.

Avantajul PFA-ului este acela că în principiu nu ai nevoie de un contabil și faptul că ai un acces ușor la banii obținuți. De pildă, banii din contul PFA pot fi transferați în contul personal fără a fi nevoie de operațiuni contabile sau plata unor taxe suplimentare..

La SRL, pentru a putea folosi banii companiei va trebui ca odată la 3 luni să faci o repartizare de dividende, asupra acestor sume fiind aplicat un impozit de 5%. Este important de reținut că banii SRL-ului nu sunt banii asociatului sau asociaților.

La momentul alegerii formei de organizare, SRL sau PFA, va trebui ținut cont de activitatea ce urmează a fi desfășurată, de încasările preconizate precum și de obiectivele de dezvoltare pe termen lung.

Informațiile furnizate nu constituie consultanță juridică și nu atrag răspunderea autorului.

Articol redactat de avocat Popovici Claudiu, partener al Domocos&Popovici.

Lasa un comentariu

  • consultanta@domocos-popovici.ro
  • str. Mihail Kogalniceanu nr. 6, ap. 1, parter, Oradea, Bihor

Urmăreste-ne pe:

Pin It on Pinterest