Încredințarea unui vehicul către o persoană care se află sub influența băuturilor alcoolice. Ce riscă proprietarul?

avocat-popovici-claudiu-oradea

Încredințarea unui vehicul către o persoană care se află sub influența alcoolului este sancționată în cuprinsul art. 335 alin.3 Cod Penal cu o pedeapsă de la 6 luni la 3 ani sau amendă.

Ce condiții trebuie îndeplinite pentru a fi incident art. 335 alin.3 Cod Penal ?

Textul legal sancționează fapta de a încredința un vehicul către o persoană care:

  • nu deține permis de conducere
  • are permisul de conducere suspendat
  • se află sub influența băuturilor alcoolice sau a unor substanțe psihoactive

O condiție esențială este aceea ca pentru vehiculul încredințat să fie necesară deținerea unui permis de conducere, fie că vorbim de moped, motocicletă sau autovehicul.

Persoana care încredințează vehiculul, proprietarul sau utilizatorul acestuia, trebuie să cunoască faptul că persoana căreia i se încredințează vehiculul se află în una din situațiile enumerate anterior.

Circumstanțele săvârșirii faptei pot fi diferite de la caz la caz, urmând ca prin administrarea de probe în cadrul urmăririi penale să se stabilească dacă cel care a încredințat vehiculul cunoștea sau nu aceste aspecte,

În apărare pot fi administrate declarații de martori sau invocate aspecte ce țin de modalitatea de săvârșire a faptei.

Nivelul alcoolemiei este important pentru atragerea răspunderii penale.

În cazul în care cel căruia i-a fost încredințat vehiculul nu deține permis de conducere sau are permisul de conducere suspendat sunt importante circumstanțele în care s-a realizat încredințarea.

În schimb, în cazul în care cel căruia i-a fost încredințat vehiculul a consumat băuturi alcoolice, nivelul alcoolemiei esențial pentru atragerea răspunderii penale a persoanei care a încredințat vehiculul.

Prin Decizia 14/2020, ICCJ a stabilit faptul că persoana căreia i s-a încredințat vehiculul trebuie să aibă o alcoolemie peste 0.8g/l alcool pur în sânge pentru a putea fi atrasă răspunderea penală a persoanei care a încredințat vehiculul.

ICCJ a stabilit că în interpretarea dispoziţiilor art. 335 alin. (3) din Codul penal, care incriminează fapta unei persoane de a încredinţa un vehicul pentru conducerea pe drumurile publice unei persoane despre care ştie că se află sub influenţa alcoolului, trebuie să vizeze o persoană care să aibă o îmbibaţie alcoolică de peste 0,80g/l alcool pur în sânge

În această situație, ambele persoane vor răspunde penal. Șoferul va răspunde pentru săvârșirea infracțiunii de conducere a unui vehicul sub influența alcoolului- art.336 Cod Penal iar cel care a încredințat vehiculul pentru săvârșirea infracțiunii prevăzute la art. 335 alin.3 Cod Penal.

Având în vedere cele expuse anterior se poate observa că o persoană poate să devină parte într-un dosar penal în situația în care nu se informează corect cu privire la persoana căreia îi încredințează un vehicul.

Prezentul articol nu reprezintă consultanță juridică și nu atrage răspunderea autorului.

1 Comment

  • Conducere fără permis sau cu permisul suspendat - art.335 Cod Penal

    septembrie 28, 2021 - 8:09 am

    […] În cazul încredințării vehiculului către o persoană aflată sub influența băuturilor alcoolice, conform Deciziei ICCJ 14/2020, este necesar ca persoana să aibă o alcoolemie de peste 0.80 g/l alcool pur în sânge. Acest subiect a fost analizat pe larg în acest articol. […]

Lasa un comentariu

  • consultanta@domocos-popovici.ro
  • str. Mihail Kogalniceanu nr. 6, ap. 1, parter, Oradea, Bihor

Urmăreste-ne pe:

Pin It on Pinterest