Conducerea sub influența drogurilor. Restituire permis de conducere.

avocat-oradea

Infracțiunea de conducere sub influența drogurilor este tot mai prezentă în spațiul public, cazurile de conducători auto aflați sub influența substanțelor psihoactive fiind tot mai numeroase.

Conducătorii auto trebuie să cunoască ce sancțiuni există pentru săvârșirea acestei infracțiuni și totodată ce particularități prezintă această faptă.

Însă, având în vedere numărul mare de situații în care rezultatul testării cu aparatul DRUGTEST a fost unul fals pozitiv, vom analiza și posibilitatea de restituire a permisului de conducere în aceste cazuri.

CONDUCERE SUB INFLUENȚA DROGURILOR. ART.336 ALIN.2 COD PENAL

Art. 336 alin.2 Cod Penal sancționează cu o pedeapsă de la 1 la 5 ani închisoare sau amendă persoana care conduce un vehicul atunci când se află sub influența unor substanțe psihoactive.

Când ne referim la substanțe psihoactive discutăm despre droguri, medicamente sau alte substanțe care pot afecta capacitatea de a conduce vehicule.

CUM SE STABILEȘTE PREZENȚA DROGURILOR. TESTAREA CU DRUGTEST.

Testarea preliminară a conducătorului auto se realizează de către Poliția Rutieră prin colectarea unor mostre de salivă ce sunt analizate cu ajutorul aparatului DrugTest. Aceste aparat analizează prezența a 18 substanțe, printre care amintim cocaina, cannabis, amfetamină ori ecstasy.

În cazul în care rezultatul este pozitiv la una dintre aceste substanțe, conducătorului auto i se solicită consimțământul pentru recoltarea de probe biologice, respectiv urină și sânge.

Refuzul recoltării acestor probe biologice va constitui infracțiunea prevăzută la art.337 Cod Penal-refuzul sau sustragerea de la recoltarea de probe biologice, analizată pe larg aici.

ATENȚIE! Refuzul testării cu aparatul DRUGTEST nu va reprezenta infracțiunea de refuz de recoltare, această faptă fiind aplicabilă doar în refuzului de recoltare a sângelui și urinei.

REZULTAT FALS POZITIV LA DRUGTEST.

Este important de precizat că, din punct de vedere al răspunderii penale, relevant este rezultatul analizelor de sânge.

Cu alte cuvinte, dacă o persoană este identificată pozitiv la testarea DRUGTEST, dar rezultatul analizelor de sânge va fi negativ, persoana respectivă nu va răspunde din punct de vedere penal. Acest lucru poate fi posibil datorită rezultatelor fals-pozitive furnizate de aparatul DRUGTEST.

CUM SE POATE EVITA TRIMITEREA ÎN JUDECATĂ PENTRU CONDUCERE SUB INFLUENȚA DROGURILOR. ANULARE PERMIS DE CONDUCERE.

Prezența drogurilor în sânge se realizează prin intermediul unei expertize medico-legale ce urmează a fi administrată în dosarul penal, esențial fiind ce tip de substanță este prezentă în organismul conducătorului auto, în ce cantitate și dacă aceste substanțe au influențat comportamentul conducătorului auto.

Există anumite substanțe care deși sunt prezente în organism, nu sunt apte să influențeze negativ comportamentul persoanei, acestea urmând a fi analizate de la caz la caz.

Întrucât această expertiză reprezintă o probă esențială, stabilirea obiectivelor acesteia și administrarea unor alte probe relevante în dosar, pot face diferența între o condamnare și închiderea dosarului.

În articolele privind Infracțiunile rutiere am analizat situații în care dosarul penal a fost clasat, fiind evitată astfel anularea permisului de conducere.

RESTITUIRE PERMIS DE CONDUCERE. CONDUCERE SUB INFLUENȚA DROGURILOR. ART. 336 ALIN.2 COD PENAL

Conform unor modificări legislative recente, persoana cercetată va putea să își recapete dreptul de conducere dacă rezultatul analizelor de sânge este negativ, fără a mai fi nevoită să aștepte clasarea dosarului.

Asfel, conducătorul auto nu va mai trebui să urmeze procedurile penale care necesită un timp îndelungat și va putea să intre în posesia permisului de conducere.

Acest articol nu reprezintă consultanță juridică și nu atrage răspunderea autorului.

avocat-popovici-claudiu

Avocat POPOVICI CLAUDIU

claudiu@domocos-popovici.ro

Tel: 0774 431 491

___________________________________________________________________________________________

domocos-laviniu-avocat

Avocat DOMOCOȘ LAVINIU

laviniu@domocos-popovici.ro

Tel: 0730 669 499

Lasa un comentariu

  • consultanta@domocos-popovici.ro
  • str. Mihail Kogalniceanu nr. 6, ap. 1, parter, Oradea, Bihor

Urmăreste-ne pe:

Pin It on Pinterest