Refuzul sau sustragerea de la prelevarea de mostre biologice-art.337 Cod Penal

avocat oradea popovici

Refuzul sau sustragerea de la prelevarea de mostre biologice, faptă prevăzută și sancționată de art.337 Cod Penal, se pedepește cu închisoare de la 1 la 5 ani.

Vom analiza în cele ce urmează care sunt elementele constitutive ale acestei infracțiuni, ce instrumente au la îndemână conducătorii auto care sunt cercetați pentru săvârșirea acestei fapte și care sunt pedepsele ce pot fi aplicate.

Refuzul sau sustragerea de la recoltarea de probe biologice. Cum este săvârșită infracțiunea?

Încă de la bun început trebuie precizat faptul că această infracțiune nu este reținută atunci când conducătorul auto refuză testarea cu alcooltestul sau etilotestul, dacă ulterior este de acord cu recoltarea de probe biologice.

Prin noțiunea de probe biologice se înțelege recoltarea de mostre de sânge sau urină, aceste mostre fiind necesare pentru a fi stabilită alcoolemia sau prezența altor substanțe.

Infracțiunea prevăzută la art. 337 Cod Penal poate fi săvârșită în două modalități:

  • prin sustragere – atunci când conducătorul auto se ascunde sau îngreunează activitatea autorităților în realizarea procedurilor de prelevare a mostrelor
  • prin refuz– atunci când conducătorul auto refuză în mod clar și explicit prelevarea de mostre biologice

Refuzul de recoltare bazat pe afecțiuni medicale. Reprezintă sau nu un refuz justificat?

Refuzul bazat pe afecțiuni medicale trebuie justificat prin acte medicale și nu doar prin simple afirmații, în caz contrar urmând a fi reținută săvârșirea infracțiunii.

Totodată, nu este recomandat refuzul bazat pe argumentul fobiei de ace întrucât conform jurisprudenței instanțelor acest aspect nu a fost reținut ca fiind o afecțiune medicală care să justifice refuzul de recoltare.

Ce pot să fac dacă am refuzat recoltarea de mostre biologice și s-a întocmit dosar penal?

În cadrul urmăririi penale este foarte important ca dosarul să fie finalizat într-un termen cât mai scurt, existând pârghii procedurale în vederea urgentării soluționării dosarului.

De asemenea, este necesar ca inculpatul să solicite administrarea de probe în favoarea acestuia, probațiunea fiind extrem de importantă în obținerea unei soluții favorabile.

Care este pedeapsa ce poate fi aplicată?

Așa cum precizam la începutul acestui articol, pedeapsa prevăzută la articolul 337 din Codul Penal este închisoarea de la 1 la 5 ani.

În funcție de probele administrate în dosarul penal există posibilitatea ca pedeapsa aplicată să fie amânată, caz în care permisul de conducere nu se anulează și pedeapsa nu se execută.

Totodată, se poate dispune suspendarea aplicării pedepsei, situație în care de asemenea pedeapsa nu se execută.

În concluzie, trebuie reținut faptul că obținerea unei soluții favorabile este strâns legată de modul în care este administrat dosarul penal încă de la primele acte de urmărire penală și de circumstanțele săvârșirii faptei.

Prezentul articol nu reprezintă consultanță juridică și nu atrage răspunderea autorului.

Articol redactat de avocat POPOVICI CLAUDIU, partener al DOMOCOS & POPOVICI, avocați specializați în drept civil și drept penal.

4 Comments

Lasa un comentariu

  • consultanta@domocos-popovici.ro
  • str. Mihail Kogalniceanu nr. 6, ap. 1, parter, Oradea, Bihor

Urmăreste-ne pe:

Pin It on Pinterest