Conducerea unui autovehicul ulterior condamnării și până la anularea permisului de conducere. Dezlegare de drept ICCJ.

avocat-oradea-drept-penal

În practică au existat numeroase discuții cu privire la posibilitatea de a conduce un autovehicul între momentul pronunțării de către instanță a unei soluții definitive de condamnare, fie că vorbim de aplicarea unei amenzi sau de suspendarea sub supraveghere a pedepsei și până la anularea efectivă a permisului de conducere.

Prin Decizia nr. 27/2021 pronunțată la 21 aprilie 2021, Înalta Curte de Casație și Justiție a clarificat modul de interpretare a legislației aplicabile în această situație.

În cele ce urmează vom prezenta decizia ICCJ și vom începe prin a stabili care sunt situațiile în care de dispune anularea permisului de conducere și cum se realizează acest lucru.

Infracțiunile care atrag anularea permisului de conducere.

Cazurile de anulare a permisului de conducere sunt prevăzute în art.114 din OUG 195/2002, însă vom avea în vedere numai acele situații care au fost analizate de către ICCJ.

Astfel, permisul de conducere se anulează în situația în care titularul a fost condamnat definitiv pentru o infracțiune ce a avut ca rezultat uciderea sau vătămarea corporală a unei persoane, săvârșită prin nerespectarea regulilor de circulație.

De asemenea, permisul de conducere se anulează când titularul a fost condamnat definitiv pentru una din următoarele infracțiuni :

  • Punerea în circulație sau conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul sau a unui tramvai cu număr fals de înmatriculare sau înregistrare –art.334 alin.2 Cod Penal
  • Conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul sau tractarea unei remorci ale cărei plăcuțe cu numărul de înmatriculare sau de înregistrare au fost retrase sau a unui vehicul înmatriculat în alt stat, care nu are drept de circulație în România – art. 334 alin.4 Cod Penal
  • Conducerea pe drumurile publice a unui vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deținerii permisului de conducere de către o persoană al cărei permis de conducere este necorespunzător categoriei sau subcategoriei din care face parte vehiculul respectiv ori al cărei permis i-a fost retras sau anulat ori căreia exercitarea dreptului de a conduce i-a fost suspendată sau care nu are dreptul de a conduce autovehicule în România – art.335 alin. 2 Cod Penal
  • Conducerea pe drumurile publice a unui vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deținerii permisului de conducere de către o persoană care, la momentul prelevării mostrelor biologice, are o îmbibație alcoolică de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge – art.336 Cod Penal
  • Refuzul ori sustragerea conducătorului unui vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deținerii permisului de conducere ori a instructorului auto, aflat în procesul de instruire, sau a examinatorului autorității competente, aflat în timpul desfășurării probelor practice ale examenului pentru obținerea permisului de conducere, de a se supune prelevării de mostre biologice necesare în vederea stabilirii alcoolemiei ori a prezenței unor substanțe psihoactive – art.337 Cod Penal
  • Părăsirea locului accidentului, fără încuviințarea poliției sau a procurorului care efectuează cercetarea locului faptei, de către conducătorul vehiculului sau de către instructorul auto, aflat în procesul de instruire, ori de către examinatorul autorității competente, aflat în timpul desfășurării probelor practice ale examenului pentru obținerea permisului de conducere, implicat într-un accident de circulație – art.338 alin.1 Cod Penal
  • Participarea în calitate de conducător de vehicul la întreceri neautorizate pe drumurile publice – art.330 alin.2 Cod Penal
  • Aşezarea de obstacole care îngreunează sau împiedică circulaţia pe drumul public, dacă se pune în pericol siguranţa circulaţiei – art.339 alin.3 Cod Penal.
  • Lăsarea fără supraveghere pe partea carosabilă a drumului public a unui vehicul care transportă produse sau substanţe periculoase – art.339 alin.4 Cod Penal

ATENȚIE! Anularea permisului nu este automată și poate fi evitată, acest lucru fiind analizat de către noi în acest articol.

Când are loc anularea permisului de conducere?

Măsura anulării este prevăzută de lege însă anularea efectivă nu se realizează prin simpla rămânere definitivă a hotărârii judecătorești, fiind necesar a fi dispusă de către șeful serviciului poliției rutiere.

Pe baza dispozițiilor hotărârii judecătorești, șeful poliției dispune anularea permisului de conducere și are obligația ca în termen de 5 zile să comunice titularului această măsură.

În practică, de cele mai multe ori anularea permisului de conducere are loc la mult timp după rămânerea definitivă a hotărârii judecătorești, creându-se astfel o confuzie în rândul conducătorilor auto.

Ce s-a solicitat către ICCJ?

Având în vedere aceste neconcordanțe, situația care a fost supusă atenției ICCJ a fost următoarea:

Dacă o persoană condamnată pentru conducerea sub influența băuturilor alcoolice poate conduce autovehicule între momentul rămânerii definitive a hotărârii instanței și până la anularea permisului de conducere fără a săvârși infracțiunea prevăzută la art. 335 alin.2 Cod Penal?

Pentru a putea răspunde la această întrebare este necesar să lămurim ce presupune infracțiunea prevăzută la art. 335 alin. din Codul Penal.

Conducerea unui vehicul de către o persoană care are permisul de conducere suspendat, retras sau anulat – Art. 335 alin.2 Cod Penal

Art. 335 alin. 2 din Codul Penal prevede că se sancționează cu pedeapsa de la 6 luni la 3 ani sau amendă conducerea unui vehicul de către o persoană al cărei permis de conducere este necorespunzător categoriei ori are permisul anulat, retras sau dreptul de a conduce este suspendat.

Situația analizată este cea a permisului anulat și soluția poate fi aplicată în cazurile în care legea prevede anularea permisului ca urmare a unei condamnări.

Ce a hotărât ICCJ prin Decizia nr. 27/2021?

În urma analizei textelor de lege aplicabile, Înalta Curte de Casație și Justiție a stabilit că:

Poate fi subiect activ al infracţiunii prevăzute de art. 335 alin. (2) din Codul penal persoana care, după pronunţarea hotărârii definitive de condamnare pentru săvârşirea infracţiunii prevăzute de art. 336 alin. (1) din Codul penal şi până la anularea permisului de conducere dispusă de către şeful poliţiei, conduce un autovehicul pe drumurile publice.

Cu alte cuvinte, chiar și în lipsa dispoziției șefului poliției rutiere de anulare a permisului de conducere, conducerea unui vehicul după rămânerea definitivă a hotărârii judecătorești este considerată infracțiune.

Prezentul articol nu reprezintă consultanță juridică și nu atrage răspunderea autorului.

avocat-popovici-claudiu

Avocat POPOVICI CLAUDIU– specializat în Dreptul Afacerilor și Drept Penal

claudiu@domocos-popovici.ro

Tel: 0774 431 491

domocos-laviniu-avocat

Avocat DOMOCOȘ LAVINIU

laviniu@domocos-popovici.ro

Tel: 0730 669 499

1 Comment

Lasa un comentariu

  • consultanta@domocos-popovici.ro
  • str. Mihail Kogalniceanu nr. 6, ap. 1, parter, Oradea, Bihor

Urmăreste-ne pe:

Pin It on Pinterest