CONDUCERE SUB INFLUENȚA ALCOOLULUI ȘI PĂRĂSIREA LOCULUI ACCIDENTULUI. CARE SUNT RISCURILE? ART. 338 COD PENAL. ART.336 COD PENAL

avocat-oradea

Observăm, în ultima perioadă, numeroase situații în care persoane aflate sub influența băuturilor alcoolice sau a drogurilor provoacă accidente și ulterior părăsesc locul accidentului.

Acest articol urmărește să creeze o conștientizare în rândul conducătorilor auto cu privire la riscurile pe care le generează conducerea sub influența unor substanțe și, cu atât mai mult, părăsirea locului accidentului.

Vom analiza care sunt pedepsele prevăzute de lege pentru conducerea sub influența băuturilor alcoolice sau a drogurilor și de ce părăsirea locului accidentului nu este o soluție, conducătorul auto riscând să fie arestat preventiv.

Ne vom îndrepta atenția exclusiv asupra acestor infracțiuni și nu vom analiza elementele unei posibile vătămări corporale din culpă, această infracțiune fiind urmărită doar în urma formulării unei plângeri prealabile.

CONDUCEREA SUB INFLUENȚA BĂUTURILOR ALCOOLICE. CE PEDEAPSĂ SE APLICĂ? ART.336 ALIN.1 COD PENAL

Infracțiunea de conducere sub influența băuturilor alcoolice, prevăzută la art.336 alin.1 Cod Penal, se sancționează cu o pedeapsă de la 1 la 5 ani închisoare sau amendă.

ANULARE PERMIS PENTRU CONDUCERE SUB INFLUENȚA ALCOOLULUI.

O consecință a condamnării pentru fapta de conducere sub influența alcoolului este anularea permisului de conducere, situație în care conducătorul auto va putea redobândi permisul în termen de 6 luni de la achitarea amenzii, dacă pedeapsa aplicată a fost amenda.

În situația în care s-a dispus condamnarea și suspendarea sub supraveghere a pedepsei, permisul va putea fi redobândit în termen de un an de la rămânerea definitivă a hotărârii.

CUM SE POATE EVITA ANULAREA PERMISULUI DE CONDUCERE?

Anularea permisului de conducere, în cazul săvârșirii unei infracțiuni de conducere sub influența alcoolului, poate fi evitată atunci când se dispune amânarea aplicării pedepsei.

În această situație, inculpatul nu va suferi o condamnare și nu va figura cu mențiuni în cazier și astfel nu se va dispune anularea permisului de conducere. Această soluție depinde însă de circumstanțele săvârșirii faptei și de probațiunea administrată în dosarul penal.

CONDUCEREA SUB INFLUENȚA DROGURILOR/SUBSTANȚELOR PSIHOACTIVE. ART.336 ALIN.2 COD PENAL

Pedeapsa pentru această infracțiune este închisoarea cuprinsă între 1 și 5 ani sau amendă, precum în cazul infracțiunii analizate anterior.

Diferența majoră este aceea că, în această situație, obținerea unei soluții care să nu conducă la anularea permisului de conducere este mai dificil de obținut. În cazul infracțiunii de conducere sub influența drogurilor este esențial ca prezența substanței psihoactive să fie prezentă în sânge, nefiind suficientă prezența în salivă.

Această infracțiune a fost analizată mai detaliat în acest articol.

Așadar, aceste două infracțiuni atrag o pedeapsă de natură penală,și pot atrage anularea permisului de conducere, însă lucrurile se complică din punct de vedere juridic atunci când conducătorul auto părăsește locul accidentului.

PĂRĂSIREA LOCULUI ACCIDENTULUI FĂRĂ ÎNCUVIINȚAREA POLIȚIEI. ART.338 COD PENAL

Părăsirea locului accidentului, fără încuviinţarea poliţiei sau a procurorului care efectuează cercetarea locului faptei, de către conducătorul vehiculului se pedepseşte cu închisoarea de la 2 la 7 ani.

Cu aceeaşi pedeapsă se sancţionează şi fapta oricărei persoane de a modifica starea locului sau de a şterge urmele accidentului de circulaţie din care a rezultat uciderea sau vătămarea integrităţii corporale ori a sănătăţii uneia sau mai multor persoane, fără acordul echipei de cercetare la faţa locului.

CÂND NU SE SANCȚIONEAZĂ PĂRĂSIREA LOCULUI ACCIDENTULUI?

Nu se va reține săvârșirea infracțiunii de părăsire a locului accidentului atunci când s-au produs doar pagube materiale. Dacă o victimă va avea nevoie de cel puțin o zi de îngrijiri medicale, se va reține infracțiunea prevăzută la art.338 alin. 1 Cod Penal.

De asemenea, nu va fi săvârșită această infracțiune atunci când:

  • conducătorul vehiculului, în lipsa altor mijloace de transport, transportă el însuşi persoanele rănite la cea mai apropiată unitate sanitară în măsură să acorde asistenţă medicală necesară şi la care a declarat datele personale de identitate şi numărul de înmatriculare sau înregistrare a vehiculului condus, consemnate într-un registru special, dacă se înapoiază imediat la locul accidentului;
  • conducătorul autovehiculului cu regim de circulaţie prioritară anunţă de îndată poliţia, iar după terminarea misiunii se prezintă la sediul unităţii de poliţie pe a cărei rază de competenţă s-a produs accidentul, în vederea întocmirii documentelor de constatare
  • victima părăseşte locul faptei, iar conducătorul de vehicul anunţă imediat evenimentul la cea mai apropiată unitate de poliţie.

Observăm așadar o majorare a limitelor de pedeapsă față de infracțiunea de conducere sub influența băuturilor alcoolice sau a drogurilor. Riscurile pentru conducătorul auto nu se opresc aici.

REȚINEREA CONDUCĂTORULUI AUTO ÎN CAZUL PĂRĂSIRII LOCULUI ACCIDENTULUI.

Fiind vorba despre o infracțiune cu un pericol social mult mai ridicat, de regulă, în cazul infracțiunii de părăsire a locului accidentului, conducătorul auto va fi reținut pentru 24 de ore.

Reținerea conducătorului auto poate fi dispusă și atunci când acesta a părăsit locul accidentului deși nu se afla sub influența băuturilor alcoolice sau a altor substanțe, fiind sancționată acțiunea de părăsire a locului accidentului.

În funcție de circumstanțele săvârșirii faptei și de urmările acesteia, față de conducătorul auto se poate dispune arestarea preventivă, arestul la domiciliu, controlul judiciar pe cauțiune sau controlul judiciar.

Este important de reținut că arestarea preventivă poate fi dispusă inițial pentru maximum 30 de zile, dar această perioadă poate fi prelungită ulterior.

DE CE PĂRĂSIREA LOCULUI ACCIDENTULUI NU REPREZINTĂ O SOLUȚIE?

Părăsirea locului accidentului nu doar că poate agrava situația potențialelor victime, dar cu siguranță va agrava situația juridică a conducătorului auto.

Pe lângă posibilitatea reținerii pentru 24 de ore și a dispunerii arestării preventive sau a altei măsuri preventive,

CONDUCERE SUB INFLUENȚA BĂUTURILOR ALCOOLICE ȘI PĂRĂSIREA LOCULUI ACCIDENTULUI. PEDEAPSA APLICABILĂ.

Conducătorul auto implicat într-un accident rutier, aflat sub influența băuturilor alcoolice sau a drogurilor și care părăsește locul accidentului, va fi cercetat pentru cel puțin două infracțiuni în concurs.

În situația în care victimele vor depune plângere penală pentru vătămare corporală din culpă, acesta va fi cercetat pentru trei infracțiuni în concurs.

Atunci când suntem în situația unui concurs de infracțiuni, pedeapsa se stabilește astfel: se aplică pedeapsa cea mai grea la care se adaugă 1/3 din totalul celorlalte pedepse aplicate.

Astfel, în funcție de urmările accidentului produs, a leziunilor suferite de victime, a gradului de alcoolemie sau a tipului de drog existent în sânge, poate fi aplicată o pedeapsă cu executare.

STABILIREA ALCOOLEMIEI ȘI A PREZENȚEI SUBSTANȚELOR PSIHOACTIVE.

Este necesar să existe probe certe(analize de sânge) care să ateste că respectivul conducător auto se afla sub influența băuturilor alcoolice sau a drogurilor, în caz contrar conducătorul auto nu va răspunde pentru această faptă.

Pentru a se reține infracțiunea de conducere sub influența alcoolului, concentrația de alcool în sânge trebuie să depășească limita de 0.80mg/l alcool pur. Atunci când alcoolemia este situată sub această limită fapta va reprezenta contravenție și nu infracțiune.

În ceea ce privește prezenta substanțelor psihoactive, conform unei decizii recente a ICCJ, simpla prezență a unor substanțe psihoactive, indiferent de concentrație, va conduce la reținerea acestei infracțiuni.

În cazul în care nu se va putea stabili existența în sânge a alcoolului sau a altor substanțe, conducătorul auto va răspunde numai pentru infracțiunea de părăsire a locului accidentului, dacă nu s-a formulat plângere pentru vătămare corporală din culpă.

ANULAREA PERMISULUI ÎN CAZUL INFRACȚIUNII DE PĂRĂSIRE A LOCULUI ACCIDENTULUI. ART.338 COD PENAL

Chiar și în situația în care nu se va dovedi existența alcoolului sau a substanțelor psihoactive, conducătorul auto care este judecat pentru părăsirea locului accidentului va risca o pedeapsă cu închisoarea, nefiind posibilă aplicarea unei amenzi.

Este important de precizat că în cazul infracțiunii de părăsire a locului accidentului nu este posibilă amânarea aplicării pedepsei, permisul de conducere fiind astfel anulat automat.

CONCLUZII.

În concluzie, asumarea responsabilității și rămânerea la locul faptei poate, în primul rând, ameliora situația medicală a potențialelor victime, conducătorul auto având posibilitatea de a acorda primul ajutor ori de a contacta autoritățile competente.

În al doilea rând, situația juridică a conducătorului poate fi una mult mai ușoară, fiind posibilă aplicarea unor pedepse mai blânde, în funcție de circumstanțele faptei.

Acest articol nu reprezintă consultanță juridică și nu atrage răspunderea autorului.

avocat-popovici-claudiu

Avocat Oradea POPOVICI CLAUDIU

claudiu@domocos-popovici.ro

Tel: 0774 431 491

___________________________________________________________________________________________

domocos-laviniu-avocat

Avocat DOMOCOȘ LAVINIU

laviniu@domocos-popovici.ro

Tel: 0730 669 499

1 Comment

Lasa un comentariu

  • consultanta@domocos-popovici.ro
  • str. Mihail Kogalniceanu nr. 6, ap. 1, parter, Oradea, Bihor

Urmăreste-ne pe:

Pin It on Pinterest