PLAFONARE ENERGIE ELECTRICĂ PENTRU COMPANII-IMM. PROCEDURA DE URMAT.

avocat comercial oradea

Conform prevederilor OUG 27/2022, plafonarea prețului la energia electrică se va aplica în continuare în cazul IMM-urilor.

Companiile care doresc să beneficieze de plafonare vor trebui să urmeze procedura pe care o vom descrie în cele ce urmează.

CE ÎNSEAMNĂ IMM? COMPANIILE CARE POT BENEFICIA DE PLAFONAREA PREȚULUI ENERGIEI ELECTRICE.

IMM este prescurtarea de la Întreprinderi Mici și Mijlocii, acestea fiind definite în Legea 346/2004. În această categorie se încadrează companiile care îndeplinesc următoarele condiții:

  • au un număr mediu anual de salariați mai mic de 250; și
  • realizează o cifră de afaceri anuală de până la 50 milioane euro, echivalent în lei, sau dețin active totale care nu depășesc echivalentul în lei a 43 milioane euro, conform ultimei situații financiare aprobate.

CONDIȚII MICROÎNTREPRINDERE, ÎNTREPRINDERI MICI ȘI MIJLOCII

IMM-urile sunt apoi clasificate astfel:

  • microîntreprinderi: companii care au până la 9 salariați și realizează o cifră de afaceri anuală netă sau dețin active totale de până la 2 milioane euro, echivalent în lei;
  • întreprinderi mici: companii care au între 10 și 49 de salariați și realizează o cifră de afaceri anuală netă sau dețin active totale de până la 10 milioane euro, echivalent în lei;
  • întreprinderi mijlocii: companii care au între 50 și 249 de salariați și realizează o cifră de afaceri anuală de până la 50 milioane euro, echivalent în lei, sau dețin active totale care nu depășesc echivalentul în lei a 43 milioane euro

PLAFONAREA PREȚULUI LA ENERGIE ELECTRICĂ. CÂT VA FI PREȚUL PLAFONAT?

Conform dispozițiilor OUG 27/2022, IMM-urile vor beneficia un preț plafonat la maximum 1 leu/kWh, cu TVA inclus, pentru 85% din consumul mediu lunar realizat la locul de consum în anul 2021. Diferența de consum lunar de energie va fi facturată pe baza tarifului stabilit de furnizorul de energie sau conform tarifului negociat.

PROCEDURA PLAFONARE PREȚ ENERGIE ELECTRICĂ.

Pentru a putea beneficia de plafonare, IMM-urile vor trebui să depună o cerere și o declarație pe proprie răspundere.

Aceste înscrisuri se vor depune la furnizorul de energie electrică până la 30 septembrie 2022.

Companiile înființate după 1 septembrie 2022 și cele ca nu au depus solicitarea până la 30 septembrie 2022, vor beneficia de plafonare începând cu data de 1 a lunii următoare depunerii cererii și a declarației la furnizorul de energie electrică.

Modelul de cerere și declarație pe proprie răspundere pentru IMM-uri, astfel cum au fost stabilite de Guvern, pot fi descărcate de aici:

Acest articol nu reprezintă consultanță juridică și nu atrage răspunderea autorului.

avocat-popovici-claudiu

Avocat POPOVICI CLAUDIU

claudiu@domocos-popovici.ro

Tel: 0774 431 491

___________________________________________________________________________________________

domocos-laviniu-avocat

Avocat DOMOCOȘ LAVINIU

laviniu@domocos-popovici.ro

Tel: 0730 669 499

Lasa un comentariu

  • consultanta@domocos-popovici.ro
  • str. Mihail Kogalniceanu nr. 6, ap. 1, parter, Oradea, Bihor

Urmăreste-ne pe:

Pin It on Pinterest