Dispoziție Poliția Rutieră privind suspendarea dreptului de conducere pentru 180 zile în loc de 90 de zile. Suspendare act administrativ.

avocat-oradea

Într-o cauză recentă, probabil prima pe raza județului Bihor privind interpretarea acestor dispoziții legale, Tribunalul Bihor a admis solicitarea noastră privind suspendarea efectelor unei Dispoziții a Șefului Serviciului Rutier.

Am argumentat în fața instanței că prin această dispoziție, în mod nelegal, poliția rutieră aplică o perioadă de suspendare a dreptului de a conduce pentru o perioadă de 180 zile în loc de 90 de zile. Acest lucru este posibil datorită modului în care sunt interpretate modificările operate la OUG 195/2002.

În continuare vom analiza care sunt situațiile în care se aplică această sancțiune, când ar trebui să se aplice 90 de zile de suspendare și cum se poate ataca dispoziția poliției rutiere.

90 ZILE SAU 180 DE ZILE DE SUSPENDARE A PERMISULUI?

Pentru faptele săvârșite înainte de 31 ianuarie 2022, data intrării în vigoare a modificărilor, perioada de suspendare ar trebui să fie de 90 de zile însă Poliția Rutieră interpretează greșit dispozițiile legale și aplică o perioadă de suspendare de 180 de zile.

Acest lucru încalcă principiul aplicării legii în timp întrucât legea nu poate retroactiva, cu excepția legii penale sau contravenționale mai favorabile. Cu alte cuvinte, o persoană nu poate fi supusă unor sancțiuni care nu erau în vigoare la momentul săvârșirii faptei, numai dacă acestea îi sunt favorabile.

Acest aspect, alături de alte argumente juridice, au fost supuse atenției Tribunalului Bihor, care a pronunțat probabil prima hotărâre privind interpretarea acestor dispoziții legale, admițând solicitarea noastră privind suspendarea efectelor acestei dispoziții a Poliției Rutiere.

Astfel, Dispoziția emisă de Șeful Serviciului Rutier prin care se aplică greșit perioada de suspendare nu mai produce efecte și conducătorul auto își reia dreptul de a conduce.

Următorul pas este acela de a ataca și anula în contencios administrativ Dispoziția Șefului Serviciului Rutier întrucât legea trebuie interpretată cu bună credință și conform principiilor de drept.

SUSPENDAREA DREPTULUI DE A CONDUCE. CÂND SE APLICĂ?

Conform noilor modificări, introduse la 31 ianuarie 2022, sancțiunea suspendării dreptului de a conduce pentru o perioadă de 180 de zile se aplică, în următoarele situații:

 • când fapta conducătorului de autovehicul sau tramvai a fost urmărită ca infracţiune contra siguranţei circulaţiei pe drumurile publice şi procurorul sau instanţa de judecată a dispus clasarea în condiţiile art. 16 alin. (1) lit. b) teza a II-a din Codul de procedură penală, renunţarea la urmărirea penală, renunţarea la aplicarea pedepsei sau amânarea aplicării pedepsei dacă nu a fost dispusă obligaţia prevăzută la art. 85 alin. (2) lit. g) din Codul penal;
 • în cazul accidentului de circulaţie din care a rezultat decesul sau vătămarea corporală a unei persoane dacă a fost încălcată o regulă de circulaţie pentru care prezenta ordonanţă de urgenţă prevede suspendarea exercitării dreptului de a conduce şi instanţa de judecată sau procurorul a dispus clasarea în condiţiile art. 16 alin. (1) lit. b), e) şi g) din Codul de procedură penală, renunţarea la urmărirea penală, renunţarea la aplicarea pedepsei sau amânarea aplicării pedepsei dacă nu a fost dispusă obligaţia prevăzută la art. 85 alin. (2) lit. g) din Codul penal ori încetarea procesului penal în condiţiile art. 16 alin. (1) lit. e) şi g) din Codul de procedură penală;
 • când titularul permisului de conducere a fost condamnat printr-o hotărâre judecătorească rămasă definitivă pentru infracţiunile prevăzute la art. 334 alin. (1) şi (3) din Codul penal.

Înainte de aceste modificări, perioada de suspendare pentru cazurile prezentate anterior era prevăzută însă pentru o perioadă de 90 de zile.

În concluzie, în situația în care interpretarea și aplicarea perioadei de suspendare a permisului se face în mod nelegal, prin atacarea în instanță se poate obține anularea și suspendarea efectelor acestor Dispoziții emise de Poliția Rutieră.

Acest articol nu reprezintă consultanță juridică și nu atrage răspunderea autorului.

avocat-popovici-claudiu

Avocat POPOVICI CLAUDIU

___________________________________________________________________________________________

20 Comments

 • Țacu Diana-Cristina

  iulie 24, 2022 - 2:35 pm

  Bună ziua …în cât timp mi se răspunde dacă se Anulează actul administrativ emis de inspectoratul de politie am apelat la contencios administrativ prin care mi se suspenda permisul pe 180 zile deși fapta a fost pe 9.09 .2021 …pe data de 07.07 2022 mi-a venit de la parchet comunicare-hotarare-final civila

  • Avocat Claudiu Popovici

   iulie 24, 2022 - 5:38 pm

   De la parchet nu puteti primi hotarare civila, probabil va referiti la ordonanta de clasare. Ati cerut in contencios suspendarea sau anularea actului?

   • Țacu Diana-Cristina

    iulie 26, 2022 - 7:29 am

    Anularea actului

 • Pop Vasile

  iulie 26, 2022 - 3:40 am

  Mulțumesc pentru articol,a fost foarte util intr-o cauza asemănătoare.Acum urmează partea mai complicata cu anularea.Se pot solicita și daune pentru perioada in care a fost suspendat ilegal dreptul de a conduce? Inca o data mulțumiri. Va doresc multă sănătate și toate cele bune.

  • Avocat Claudiu Popovici

   iulie 26, 2022 - 6:47 am

   Ma bucur ca au fost de folos informatiile. V-am raspuns pe e-mail.

 • Capracea Cosmin Catalin

  august 3, 2022 - 8:50 am

  Buna ziua! Am savarsit fapta pe 03.02.2022, iar referatul de clasare a ajuns in luna a 7-a. Initial la serviciul rutier mi-au spus ca au suspendat dreptul de a conduce pe o perioada de 180 de zile, insa pe dispozitia venita acasa mi se comunica faptul ca este suspendat pe 90 de zile. M-am prezentat la serviciul rutier si mi-au spus ca a fost o greseala de redactare si suspendarea este de 180 de zile. Daca as ataca decizia la Sectia de Contencios Administrativ as avea castig de cauza? Care ar fi pasii pentru a face acest lucru?

  • Avocat Claudiu Popovici

   august 3, 2022 - 1:25 pm

   Daca nu au emis o alta dispozitie ar trebui sa vi se aplice perioada de 90 de zile prevazuta in actul pe care vi l-au comunicat.

   V-am raspuns si pe mail, va rog sa verificati.

   • Capracea Cosmin Catalin

    august 3, 2022 - 2:28 pm

    Nu au emis alta dispozitie, însa au spus ca ma vor suna maine pentru a ma prezenta sa semnez noua dispozitie cu perioada de 180 de zile.

 • Amânarea aplicării pedepsei. Conducere sub influența alcoolului. Art.336 Cod Penal

  septembrie 18, 2022 - 5:32 pm

  […] Se aplică totuși o sancțiune administrativă, în sensul suspendării dreptului de a conduce pentru o anumită perioadă însă această perioadă de suspendare poate fi compensată din timpul în care inculpatul nu a avut dreptul de a conduce, subiect pe care l-am analizat aici. […]

 • Clinciu Valentin

  octombrie 28, 2022 - 12:38 pm

  Buna ziua! Intr o speta asemanatoare, este obligatorie plangerea prealabila inainte de introducerea actiunii in instanta de contencios? Si, daca pe perioada procesului prin care ati solicitat suspendarea executarii dispozitie, conducatorului auto i s a restituit permisul auto, in baza prezentarii certiicatului de grefa.
  Va mltumesc!

  • Avocat Claudiu Popovici

   octombrie 29, 2022 - 8:04 am

   Buna ziua, trebuie sa urmati prevederile privind atacarea unui act administrativ. Da, permisul se restituie pe perioada suspendarii actului administrativ.

 • Popelyan gheorghe sergiu

  ianuarie 10, 2023 - 12:19 pm

  Buna ziua am permisul de conducere suspendat pe 180 de zile, am fost obligat sa dau examenul auto pentru restituire permis,
  Fapt pentru care la-m dat si la-m trecut.
  Dupa ce am dat examenul auto pentru restituire permis, am plecat la politia rutiera pentru am completa cererea de restituire acolo mi-au spus ca nu mi se poate restitui permisul de conducere de la 180 de zile la 90 de zile. Fapt pentru care las acest mesaj pentru a fi lamurit se poate asa ceva?

  • Avocat Claudiu Popovici

   ianuarie 22, 2023 - 4:28 pm

   Cand ati savarsit fapta pentru care ati avut permisul suspendat?

   • Hategan emanuel nicolae

    ianuarie 27, 2023 - 7:41 pm

    Salut am si eu o nelămurire mi a fost luat permisul de conducere în dată de 13.06.2022 pentru numere provizorii expirate am avut dovadă pana la terminarea dosarului penal 20.12.2022 de la tribunal mi a zis sa merg la poliție sa imi restituie permisul cu cand ajung acolo surpriză permis suspendat pe 180 de zile si daca dau examenul 13/15 Dacă nu 210 pai dau examenul dar macar sa mi se reducă din acele zile nu sa fie tot alea si daca nu dai imi mai adaugă 30 de zile mi se pare penibilă situația

    • Avocat Claudiu Popovici

     ianuarie 30, 2023 - 9:34 am

     Aveti dispoziția emisă de poliția rutieră sau v-au spus numai verbal?

 • Paduraru Andrei

  februarie 10, 2023 - 1:44 pm

  Salut, in data de 07.02.2023 , mi-a fost luat permisul, cu drept de circulatie, pentru conducerea unui unui autovehicul cu numere provizorii expirate. Tin sa mentionez ca eu nu stiam ca auto are numerele expirate, lucrez la un service auto unde sunt incadrat ca si Inginer Auto,
  iar eu am iesit in proba de drum cu acel auto.Am vre-o sansa sa nu mi se suspende permisul pentru 180 de zile ?….multumesc!

  • Avocat Claudiu Popovici

   februarie 10, 2023 - 7:49 pm

   În urma acestei constatări vi se va întocmi un dosar penal pentru infracțiunea de conducere a unui vehicul neînmatriculat, art.334 alin.1 Cod Penal. Suspendarea pentru 180 de zile va putea fi aplicată la finalizarea dosarului în funcție de soluția dispusă. Suspendarea pentru 180 de zile se dispune dacă dosarul este clasat în temeiul art. 16 alin.1 lit.b) teza a-II sau dacă se dispune renunțarea la urmărire penală. În primul rând trebuie să obțineți una dintre aceste soluții pentru a evita anularea permisului.

 • iuliana

  februarie 16, 2023 - 5:38 pm

  buna seara am definitiva cu amanarea aplicarii pedepsei pentru alcool mi sa restituit permisul de conducere si la o luna de la restituire am fost oprit in trafic si politia mia spus ca am permisul suspendat pe o perioada de 210 zile si mi sa intocmit dosar penal pentru conducere cu dreptul suspendat.Cum se poate sa imi dea permisul inapoi si pe urma sa ma trezesc ca e suspendat

  • Avocat Claudiu Popovici

   februarie 17, 2023 - 8:21 am

   Din ce spuneti dumneavoastra nu prea e posibil. Ar trebui sa stiu mai multe detalii. Va rog sa ma sunati la 0774 431 491 ca sa discutam mai detaliat.

 • Valentin

  februarie 17, 2023 - 7:40 am

  Va rog in cat timp se poate face contestatie la dispunerea sef serviciu rutier eu am primit 180 zile pentru o fapta petrecuta in dec 2021 moment in care codul rutier prevedea 90 zile.Dispunerea este din ianuarie 2023 este tarziu ? Multumesc

Lasa un comentariu

 • consultanta@domocos-popovici.ro
 • str. Mihail Kogalniceanu nr. 6, ap. 1, parter, Oradea, Bihor

Urmăreste-ne pe:

Pin It on Pinterest