CONDUCEREA UNUI VEHICUL FĂRĂ A DEȚINE PERMIS. ART.335 COD PENAL

avocat-oradea

Conducerea unui vehicul fără a deține permis de conducere este infracțiunea prevăzută și sancționată de art.335 Cod Penal.

În continuarea articolelor privind infracțiunile rutiere, vom analiza în cele ce urmează ce presupune această infracțiune și ce pedepse sunt aplicabile.

CONDUCERE FĂRĂ PERMIS. INFRACȚIUNE PREVĂZUTĂ LA ART.335 COD PENAL. CE PEDEAPSĂ SE APLICĂ?

Art.335 alin.1 Cod Penal sancționează conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul ori a unui tramvai de către o persoană care nu posedă permis de conducere, cu închisoarea de la unu la 5 ani.

Spre deosebire de infracțiunea de conducere a unui vehicul de către o persoană care are permisul suspendat, infracțiune prevăzută de art.335 alin.2 Cod Penal și analizată pe larg aici, fapta de a conduce un autovehicul de către o persoană care nu deține permis de conducere este mai aspru sancționată.

CONDIȚII PENTRU REȚINEREA INFRACȚIUNII DE CONDUCERE FĂRĂ PERMIS.

Așa cum reiese din definiția infracțiunii, este nevoie ca actul de conducere să se realizeze pe un drum public, în caz contrar nefiind vorba de o faptă sancționată penal.

Totodată, pentru vehiculul respectiv este necesar ca legea să prevadă obligativitatea deținerii unui permis de conducere sau a unor calificări.

În funcție de situație și de vehiculul utilizat, se va analiza necesitatea deținerii unui permis de conducere, respectiv dacă deținerea acestuia era obligatorie sau nu.

Având în vedere că această infracțiune se săvârșește cu intenție, se va acorda o atenție deosebită laturii subiective, în cazul în care fapta a fost săvârșită din culpă nu se va putea reține această infracțiune.

AMÂNAREA APLICĂRII PEDEPSEI PENTRU CONDUCERE FĂRĂ PERMIS. LIPSĂ MENȚIUNI ÎN CAZIER.

Pentru fapta de conducere fără permis legea nu prevede posibilitatea aplicării unei amenzi însă, având în vedere limitele de pedeapsă, este posibilă amânarea aplicării pedepsei.

Amânarea aplicării pedepsei este o modalitate de executare a pedepsei ce nu atrage nicio sancțiune juridică pentru inculpat, cazierul acestuia fiind fără mențiuni. Inculpatul va fi suspus unui termen de supraveghere dar atât timp cât nu comite altă infracțiune, nu va suferi nicio consecință.

Pentru a obține amânarea aplicării pedepsei este nevoie de o analiză concretă a stării de fapt, de probe administrate în mod corect în cadrul urmăririi penale și de o strategie clară încă de la debutul urmăririi penale.

Modul în care este administrat dosarul de urmărire penală și strategia abordată poate fi esențială pentru obținerea unei soluții favorabile.

În concluzie, fapta de conducere a unui vehicul fără a deține permis este o infracțiune de pericol, limitele de pedeapsă fiind ridicate pentru a preîntâmpina această conduită însă, în funcție de situație, există posibilitatea eliminării răspunderii penale sau a obținerii unei soluții favorabile.

Acest articol nu reprezintă consultanță juridică și nu atrage răspunderea autorului.

avocat-popovici-claudiu

Avocat POPOVICI CLAUDIU

claudiu@domocos-popovici.ro

Tel: 0774 431 491

___________________________________________________________________________________________

domocos-laviniu-avocat

Avocat DOMOCOȘ LAVINIU

laviniu@domocos-popovici.ro

Tel: 0730 669 499

Lasa un comentariu

  • consultanta@domocos-popovici.ro
  • str. Mihail Kogalniceanu nr. 6, ap. 1, parter, Oradea, Bihor

Urmăreste-ne pe:

Pin It on Pinterest