Amânarea aplicării pedepsei. Conducere sub influența alcoolului. Art. 336 alin.1 Cod Penal.

avocat-oradea

Ce presupune amânarea aplicării pedepsei pentru infracțiunea de conducere sub influența alcoolului. În această situație se anulează permisul de conducere? Inculpatul va figura cu antecedente în cazier? La toate aceste întrebări vom afla răspunsul în cele ce urmează.

În numeroasele articole publicate în domeniul infracțiunilor rutiere, ce pot fi regăsite aici, am tratat pe larg ce presupun aceste infracțiuni și ce consecințe există. În acest articol vom analiza o decizie obținută recent într-un dosar ce a avut ca obiect conducerea sub influența alcoolului, faptă prevăzută de art.336 alin.1 Cod Penal, prin care s-a dispus amânarea aplicării pedepsei.

CONDUCERE SUB INFLUENȚA ALCOOLULUI. AMÂNARE APLICARE PEDEAPSĂ. ANULARE PERMIS DE CONDUCERE.

CONDUCERE SUB INFLUENȚA ALCOOLULUI. ART.336 ALIN. 1 COD PENAL. CE PEDEAPSĂ PREVEDE LEGEA?

Articolul 336 alin.1 Cod Penal sancționează cu închisoarea de la 1 la 5 ani sau amendă fapta unei persoane de a conduce un autovehicul pe drumurile publice dacă aceasta are o alcoolemie de peste 0.80g/l alcool pur în sânge.

În situația testării cu alcooltestul, dacă valoarea depășește 0.40 mg/l alcool pur în aerul expirat, șoferul este obligat să se supună recoltării de probe biologice, refuzul recoltării de probe biologice fiind sancționat mai drastic, cu o pedeapsă de la 2 la 7 ani.

ANULAREA PERMISULUI DE CONDUCERE. CUM SE POATE EVITA?

Un aspect important pentru cei care sunt cercetați pentru săvârșirea infracțiunilor de natură rutieră îl reprezintă anularea permisului de conducere sau mai degrabă evitarea anulării permisului de conducere. În situația anulării permisului este necesară refacerea școlii de șoferi și susținerea unui nou examen teoretic și practic.

Anularea permisului de conducere poate fi evitată în situația în care se dispune amânarea aplicării pedepsei, întocmai ca în această situație:

Avantajele amânării aplicării pedepsei:

  • nu atrage nicio consecință de natură penală, cazierul judiciar al inculpatului nu va figura cu evidențe penale
  • permisul de conducere al inculpatului nu se anulează

Se aplică totuși o sancțiune administrativă, în sensul suspendării dreptului de a conduce pentru o anumită perioadă însă această perioadă de suspendare poate fi compensată din timpul în care inculpatul nu a avut dreptul de a conduce, subiect pe care l-am analizat aici.

Pentru a obține o soluție favorabilă este necesar ca încă de la început să fie administrate probe în favoarea conducătorului auto, fiecare detaliu fiind extrem de important. Administrarea dosarului de urmărire penală în fața organelor de poliție este faza în care se pot propune probe care pot face diferența în fața instanței de judecată.

Acest articol nu reprezintă consultanță juridică și nu atrage răspunderea autorului.

avocat-popovici-claudiu

Avocat POPOVICI CLAUDIU

__________________________

1 Comment

Lasa un comentariu

  • consultanta@domocos-popovici.ro
  • str. Mihail Kogalniceanu nr. 6, ap. 1, parter, Oradea, Bihor

Urmăreste-ne pe:

Pin It on Pinterest