Respingerea plângerii contravenționale. În ce termen trebuie predat permisul de conducere?

avocat-popovici-claudiu

Respingerea plângerii contravenționale formulate împotriva procesului verbal prin care s-a dispus suspendarea dreptului de conduce atrage unele obligații pentru conducătorii auto.

Într-un articol anterior am discutat despre procedura de restituire a permisului iar în cele ce urmează vom analiza ce trebuie să faceți după soluționarea plângerii de către instanță.

Aflați în continuare când rămâne definitivă hotărârea judecătorească, în ce termen trebuie predat permisul dacă plângerea a fost respinsă precum și ce sancțiuni există pentru nerespectarea acestor obligații.

Respingerea plângerii contravenționale. Când rămâne definitivă hotărârea judecătorească ?

Momentul rămânerii definitive a hotărârii judecătorești trebuie analizat din două perspective.

Prima situație este aceea în care plângerea contravențională este respinsă de către Judecătorie. Dacă nu formulați apel în termen de 30 de zile de la comunicarea hotărârii, aceasta va rămâne definitivă la momentul expirării acestui termen.

În cazul în care formulați apel împotriva hotărârii pronunțate de Judecătorie, apelul va fi judecat de către Tribunal, hotărârea Tribunalului fiind definitivă la momentul pronunțării. Cu alte cuvinte, nu mai este necesară comunicarea hotărârii sau trecerea unui termen.

Urmăriți portalul intanțelor de judecată pentru a fi informat cu privire la soluționarea cauzei de către instanță.

În ce termen trebuie predat permisul de conducere?

Dacă plângerea contravențională a fost respinsă permisul de conducere trebuie predat în termen de cel mult 30 de zile de la rămânerea definitivă a hotărârii instanței. Momentul rămânerii definitive se calculează în funcție de situațiile descrise mai sus.

Permisul de conducere poate fi predat la Poliția Rutieră personal sau prin avocat/împuternicit dar și transmis prin curier/poștă. În cazul transmiterii prin curier/poștă trebuie să existe o confirmare de primire.

NU așteptați comunicarea hotărârii pronunțate de Tribunal sau vreo notificare din partea Poliției. Odată ce plângerea a fost respinsă definitiv permisul trebuie predat în termen de cel mult 30 de zile, fără nicio altă formalitate.

Ce sancțiuni există dacă nu predați permisul în termen ?

Din punct de vedere contravențional, predarea permisului după termenul de 30 de zile de la data rămânerii definitive a hotărârii atrage prelungirea suspendării cu încă 30 de zile.

Conducerea unui vehicul fără permis de conducere-art.335 alin.2 Cod Penal

Din punct de vedere penal, conducerea unui vehicul pe perioada suspendării constituie infracțiunea prevăzută la art. 335 alin.2 Cod Penal și se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau amendă.

Prezentul articol nu reprezintă consultanță juridică și nu atrage răspunderea autorului.

Articol redactat de avocat Laviniu Domocoș, partener al Domocos&Popovici.

41 Comments

 • leona dragomiristeanu

  mai 19, 2021 - 4:36 pm

  Buna ziua,
  Ma puteți ajuta, va rog, cu următoarea situație:
  am depus o plângere contravenționala împotriva unui PV prin care mi-a fost suspendat permisul de conducere pentru 30 de zile pentru trecere pe rosu (eu susțin ca era galben). Astăzi, 19 mai, plângerea mi-a fost respinsă. Nu intenționez sa fac apel. In acest caz, când as putea preda permisul? Și unde?
  Mulțumesc,
  Leona Dragomiristeanu

  • Avocat Claudiu Popovici

   mai 25, 2021 - 7:12 pm

   Bună ziua, aveți răspuns pe mail.

 • Simon

  mai 21, 2021 - 4:07 pm

  Buna ziua, va rog sa ma ajutati cu realizarea contestatiei pentru hotararea judecatoreasca privind respingerea plangerii. Am depus contestatie impotriva procesului verbal de suspendare a permisului auto si azi mi-a venit hotararea cu drept de apel. Multumesc

  • Avocat Claudiu Popovici

   mai 25, 2021 - 7:08 pm

   Buna ziua, aveți răspuns pe mail. Vom discuta acolo detalii. Multumesc.

  • Avocat Claudiu Popovici

   mai 31, 2021 - 4:29 pm

   Buna ziua, aveti raspuns pe mail.

 • Purdel Adrian

  iunie 20, 2021 - 12:40 pm

  Am aceeasi problema ca d-na Leona Dragomiristeanu. Puteti sa-mi spuneti si mie daca trebuie sa asptept cele 30 de zole in care as putea depune apelul ( nu intetionez) sau se poate si mai repede. Multumesc!

  • Avocat Claudiu Popovici

   iunie 27, 2021 - 10:35 am

   Va rog sa va verificati mail-ul.

 • Orlando Nita

  iunie 24, 2021 - 7:09 am

  Buna ziua,

  Am contestat un PV de contraventie intrat pe rosu in intersectie, cu rezolutie finala a tribunalului in urma apelului favorabila politiei. Apelul s-a judecat pe data de 06.05.2021, Comunicarea hotararii civile este datat 14.06.2021 si primirea prin posta a documentelor, data posteti 23.06.2021. In concluzie, eu când trebuie sa preadu permisul? 30 de zile de la ce data? Politia nu mi-a oferit un raspuns concludent.

  Va multumesc,

  • Avocat Claudiu Popovici

   iunie 27, 2021 - 10:32 am

   Aveti raspunsul pe e-mail.

 • Stefania Parvan

  iulie 2, 2021 - 8:38 am

  Buna ziua,

  am depus o plângere contravenționala împotriva unui PV prin care mi-a fost suspendat permisul de conducere pentru 30 de zile pentru trecere pe rosu insa plângerea mi-a fost respinsă. Nu intenționez sa fac apel. In acest caz, când as putea preda permisul? Și unde?
  Mulțumesc,

  Stefania Parvan

  • Avocat Claudiu Popovici

   iulie 2, 2021 - 9:31 am

   Aveti raspunsul pe e-mail.

   • Cristi Tudoran

    aprilie 21, 2023 - 10:59 am

    Buna ziua! In data de 23-03 instanța sa pronunțat termenul de apel a expirat, am fost la judecătorie sa întreb, mi-au spus ca au redactat hotărârea in data de 10-04. Încă nu am primit nimic acasă, îmi Spune-ți va rog ce trebuie sa fac?

    • Avocat Claudiu Popovici

     aprilie 21, 2023 - 5:46 pm

     Daca este hotararea din prima instanta(judecatorie) trebuie sa asteptati comunicarea sentintei. Termenul de apel curge din momentul comunicarii nu de la data pronuntarii/publicarii pe portal.

 • Georgiana

  iulie 8, 2021 - 7:10 am

  Bună ziua, dacă mi s-a respins contestația la masura retinerii permisului, hotărârea fiind publicata pe portal just, insa nu am primit comunicarea scrisă, predarea permisului se face după primirea sentinței prin posta sau se aplica din momentul publicării pe site-ul instantei de judecata?

  • Avocat Claudiu Popovici

   iulie 8, 2021 - 8:30 am

   Verificati raspunsul pe e-mail.

 • Stefan Niculae

  august 26, 2021 - 8:15 pm

  Bună seara,
  Aceeași întrebare ca si Georgiana
  Predarea permisului se face de la afisare portal,sau dată poștei.
  Mentionez- prima instanță, fără apel
  Multumesc

  • Avocat Claudiu Popovici

   august 29, 2021 - 4:36 pm

   Este explicat in articol momentul in care trebuie predat permisul in prima instanta.

   Daca nu se formuleaza apel permisul trebuie predat in 30 de zile de la momentul expirarii termenului de apel.

 • PICIU IONUT

  august 29, 2021 - 1:35 am

  Buna ziua,

  Mi s-a retinut permisul pentru 30 zile. Am dat in judecata Procesul verbal.

  Pe data de 27.07.2021 am primit acasa decizia in plic ca am pierdut apelul , si ca pot face apel in maxim 30 zile.

  Doresc sa ma asigur ca procedez corect.Din data de 28.07 se scurg cele 30 zile calendaristice pentru a face apel, iar dupa ce trec si aceste 30 zile in care nu am facut apel , mai am inca maxim 30 zile sa predau permisul politiei ca sa nu atrag alte masuri contraventionale?

  De asemenea, pentru predarea permisului, din ce stiu din ce am citit trebuie sa ma duc la judecatorie cu plicul care l-am primit acasa, sa cer un certificat de grefa, si dupa cu acel certificat si cu permisul ma deplasez la sediul politiei rutiere din orasul meu, corect? Apropo, certificatul de grefa se obtine in aceeasi zi cand il soliciti sau dureaza si acolo cateva zile pana la eliberarea sa ?

  • Avocat Claudiu Popovici

   august 29, 2021 - 4:38 pm

   Ati pierdut apelul sau ati pierdut in prima instanta?

   Dupa trecerea celor 30 de zile sentinta se legalizeaza la Judecatorie, nu trebuie solicitat niciun certificat de grefa.

   • Piciu ionut

    august 30, 2021 - 6:35 am

    Bună ziua, am scris greșit în fraza aceea. Am pierdut în prima instanta. Nu fac apel. Nelămurirea mea este, după cele 30 zile din ziua în care primesc plicul cu decizia acasă am 30 zile sa fac apel, iar după expirarea celor 30 de zile nu fac apel, din acel moment am 30 zile sa predau permisul la politie , corect ?

 • Piciu ionut

  august 30, 2021 - 6:37 am

  Ini cer scuze , voiam sa zic din momentul în care primesc plicul acasă cu decizia pierderii procesului am 30 zile de făcut apel, iar după expirarea celor 30 zile în care am drept la apel și nu îl fac , mai am 30 zile sa predau permisului politiei, corect ?

  • Gheorghe Dutu

   noiembrie 21, 2021 - 4:33 am

   Buna dimineata,
   Marti 23 nov se judeca apelul depus impotriva PV prin care mi-a fost suspendat permisul
   de conducere 30 de zile. Daca pierd apelul in cate zile trebuie sa depun permisul?
   Va multumesc!

   • Avocat Claudiu Popovici

    noiembrie 22, 2021 - 8:38 pm

    Am explicat si in articol, in 30 de zile de la pronuntarea instantei, cu alte cuvinte de cand se publica decizia pe portalul instantelor de judecata.

 • Conducere fără permis sau cu permisul suspendat - art.335 Cod Penal

  septembrie 28, 2021 - 8:07 am

  […] în care intervine sau expiră perioada de suspendare a dreptului de a conduce. În acest articol am explicat momentul în care intervine suspendarea dreptului de a conduce atunci când a fost […]

 • Ilie mihai

  decembrie 16, 2021 - 10:45 am

  Bună ziua.in data de 25.11.21 am pierdut pe fond plângerea depusa ptr suspendare permis pe 90 zile.am văzut decizia pe portalul judecătoriei.nici pana azi nu am primit hotărârea.. nu voi mai depune apel . Cele 30 de zile pe care le am la dispoziție sa predau permisul se calculează de când primesc hotărârea acasă sau de pe data de 25.11.21 de când a apărut pe portalul lor ca cererea a fost respinsa?Majoritatea pe care am intrebat mi au spus de când primesc acasă hotărârea.
  Mulțumesc cu respect domnule avocat.

  • Avocat Claudiu Popovici

   decembrie 16, 2021 - 1:12 pm

   La judecata in prima instanta(la judecatorie) permisul trebuie predat în termen de 30 de zile din momentul în care vi s-a comunicat hotărârea. În apel se ia în considerare data de pe portal.

 • Domocoș & Popovici- Avocat Oradea- Conducere având permis suspendat-art.335 alin.2 Cod Penal

  ianuarie 23, 2022 - 10:57 am

  […] Atenție ! Această infracțiune poate fi reținută și în situația în care după respingerea plângerii contravenționale împotriva unui proces verbal de contravenție, conducătorul auto nu predă permisul de conducere în termen de 30 de zile de la rămânerea definitivă a hotărârii. Mai multe despre cum se calculează termenul de 30 de zile regăsiți în acest articol. […]

 • Balasa Daniel

  aprilie 7, 2022 - 2:10 pm

  Buna ziua. In ziua de 13.12.2021 am pierdut pe fond apelul depus pentru suspendarea permisului pe o perioada de 90zile,normal pana la data de 13.01.2022 trebuia sa predau permisul insa nu am putut fiind plecat din tara. Se aplica sanctiunea de suspendare automat si fara sa depun permisul? voi putea sa conduc dupa data de 13.05.2022 sau va trebui sa fac ceva demersuri??? Multumesc

  • Avocat Claudiu Popovici

   aprilie 7, 2022 - 6:20 pm

   Aveti raspuns pe mail.

 • Petrea Daniel

  august 1, 2022 - 2:16 pm

  Buna, as dori sa stiu daca urmatorul aspect este “prostie sau birocratie”, am facut o contestatie la un proces verbal pentru depasirea vitezei in localitate (109km/h) dupa cateva luni am primit respingere, astazi dupa 40 zile de la primirea plicului cu hotararea la care nu am facut apel, am fost la politie sa predau permisul, acolo surpriza, nu pot wprimi permisul pentru ca nu am o stampila ceva pe hotarare unde sa scrie definitiv, tin sa precizez ca procesul verbal a fost facut in alta localitate si ca singura varianta sa imi primeasca permisul este sa ma duc acolo sa-mi puna o stampila, ?!?! Plus ca plicul cu hotararea a fist lasat in posta, de unde putea fi si luat de altcineva. Ce trebuie sa fac in acest caz? Multumesc

  • Avocat Claudiu Popovici

   august 1, 2022 - 4:31 pm

   Este o chestiune birocratica, trebuie sa depuneti cerere de legalizare a sentintei la judecatoria care a emis sentinta. Puteti trimite si pe posta, nu e nevoie sa mergeti pana acolo, sunati la arhiva judecatoriei. Atentie sa nu depasiti termenul de 30 de zile de la ramanerea definitiva a hotararii(dupa expirarea termrnului de apel), trebuie sa predati permisul pana la expirarea acestui termen.

 • avram didina

  noiembrie 7, 2022 - 8:20 am

  Buna ziua,
  Am o nelamurire legata de momentul de la curge termenul pentru care mi s-a suspendat dreptul de conduce. Din ordonanta, inteleg ca daca nu predau in termen de 30 de zile permisul, se va prelungi cu inca 30 de zile aceasta perioada de suspendare a dreptului de conducere. ex: suspendat dreptul pt 2 luni+1 luna pt nepredare in termebn rezulta 3 luni .
  Intrebarea este ce se intampla daca NU predau deloc permisul la politie. Termenul de suspendare curge dupa expirarea celor 30 zile in care eram obligat sa predau permisul ? Sau sunt obligat oricum sa il predau si abia atunci imi va curge termenul pt suspendarea dreptului de aconduce?

  • Avocat Claudiu Popovici

   noiembrie 7, 2022 - 7:17 pm

   Aveti raspuns pe mail.

 • Robert

  decembrie 20, 2022 - 11:30 pm

  Buna seara ! Am și eu va rog nevoie de o informație. Nu am predat permisul in decursul celor 30 de zile și automat mi s-a mărit perioada de suspendare. Întrebarea este urmatoarea : perioada de calcul a suspendării dreptului de a conduce începe din momentul in care am predat permisul și mi s-a eliberat dovada ?

  • Avocat Claudiu Popovici

   ianuarie 10, 2023 - 10:17 am

   Buna ziua, suspendarea începe de drept în momentul în care a expirat termenul de 30 de zile în care trebuia predat permisul.

 • Catalin

  ianuarie 9, 2023 - 2:46 pm

  Buna ziua,
  Ma puteți ajuta, va rog, cu următoarea situație:
  am depus o plângere contravenționala împotriva unui PV prin care mi-a fost suspendat permisul de conducere pentru 90de zile pentru viteza (eu susțin ca era galben).precizez ca am pierdut pe data de 16 noiembrie. Comunicarea am primit o pe 8 dec. Nu intenționez sa fac apel. In acest caz, când as putea preda permisul? Și unde? Astăzi e 09.01.2023
  Mulțumesc

  • Avocat Claudiu Popovici

   ianuarie 10, 2023 - 10:16 am

   Buna ziua, puteți preda permisul in termen de 30 de zile dupa rămânerea definitivă a hotărârii. Hotărârea rămâne definitivă în 30 de zile de la comunicare.

 • Contestație amendă aplicată de Poliția Rutieră. Avocat Oradea

  februarie 10, 2023 - 8:59 pm

  […] Despre termenul de predare a permisului în cazul respingerii plângerii am discutat pe larg aici. […]

 • Mihaela

  martie 25, 2023 - 9:07 am

  Buna ziua!Daca nu am predat permisul pt ca nu am fost anuntata ca am pierdut in instanta si m.a oprit politia pt o depășire,constatandu.se abia atunci ca nu am predat permisul.Ce se intampla? Multumesc! Sau mai bine zis ce pot face in continuare?

  • Avocat Claudiu Popovici

   aprilie 6, 2023 - 6:02 pm

   Vi se va întocmi dosar penal pentru conducere fără permis, va trebui să formulați apărări în acel dosar. Sunați-mă la 0774 431 491 ca să discutăm mai multe detalii.

 • Dosare penale pentru conducere cu permisul suspendat

  aprilie 17, 2023 - 2:45 pm

  […] în care intervine sau expiră perioada de suspendare a dreptului de a conduce. În acest articol am explicat momentul în care intervine suspendarea dreptului de a conduce atunci când a fost […]

Lasa un comentariu

 • consultanta@domocos-popovici.ro
 • str. Mihail Kogalniceanu nr. 6, ap. 1, parter, Oradea, Bihor

Urmăreste-ne pe:

Pin It on Pinterest